Merkez Bankası’nın faiz artış kararı sonrası ekonomistlerin kafa karıştırıcı açıklamaları devam ediyor. Merkez Bankası’nın kararını olumlu karşılayanların yanı sıra bu faiz artışlarının birer felakete dönüşeceğini ifade edenler ekonomistler de var. Son olarak Avrasya Yatırım’dan Evren Devrim Zeyut Merkez Bankası’nın kararı sonrası hazırladığı videoda ” Merkez tefeci sermayeye istediğini verdi, kur düştü ama kıyamet saati çalışmaya başladı!” ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası dolar kuru açısından da oldukça önemli olan bu yılın son faiz kararını dün açıkladı.Merkez Bankası politika faizini 200 baz puan daha artırdı. Bilindiği üzere  Naci Ağbal Başkanlığında ilk defa geçen ay toplanan TCMB 19 Kasım’daki toplantıda 475 baz puan faiz artışına gitmişti. Merkez Bankası dün verdiği kararla birlikte politika faizini yüzde 17’ye çıkarmış oldu.

Karar sonrası dolar kuru bir miktar aşağı çekildi. Merkez Bankası’nın kararı öncesi 7.63 TL seviyelerinde olan dolar kuru 7.54 TL’ye kadar düştü. Bir çok ekonomist Merkez Bankası’nın kararı hakkında düşüncelerini paylaşırken piyasa beklentilerinin karşılandığını ifade etse de ekonomist Evren Devrim Zelyut önümüzdeki dönem dolar kuru için oldukça olumsuz bir senaryo çizdi.

Youtube kanalı için çektiği “Merkez Bankası Dolar kurunda kıyamet saatini çalıştırdı” başlıklı videosunda konuşan Evren Devrim Zelyut “Merkez tefeci sermayeye istediğini verdi, dolar kuru düştü ama kıyamet saati çalışmaya başladı” ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası’nın artırdığı faizlerin sadece tefeci sermaye sahiplerini Türkiye’ye çağırmaya yaradığını ifade eden Evren Devrim Zelyut, dolar kurunu karlıcı olarak düşürmek için tefeci sermayeyi değil, gerçek yatırımcı sermayeyi Türkiye’ye çekmekle olabileceğini öne sürdü. Zelyut bu durumu sağlamak için de faiz artışlarının yeterli olmayacağını iddia ederken yapısal reformlarla beraber üretim ekonomisine biran önce geçmemiz gerektiğini vurguladı

“MERKEZ BANKASI DOLAR KURUNDA KIYAMET SAATİNİ ÇALIŞTIRDI”

Zelyut Merkez Bankası’nın verdiği kararla birlikte dolar kurunda olabilecekleri şu sözlerle anlattı:

Değerli arkadaşlarım iktisat bir bütündür sadece bir ayağını yaparak diğerini diğer ayağını yapmazsanız. Ne olur biliyor musunuz kıyamet saatini çalıştırırsınız. Sade faiz artışlarıyla olmaz. Dolayısıyla faiz artırımlarına Türkiye özelinde iktisadi, nesnel bir bakış açısıyla bakıp tek bir cümle söyleyebilirsiniz. O da şu; faiz artırımları sadece dolar kuru krizinin tarihini ötelemektir başka hiçbir anlam taşımıyor. Türk Lirası’nda dolar karşısında geçici bir itibar vermektir bu itibar ilk iç ya da dış şokta bu kriz başlar. Dolar kuru şöyle bir döne Türkiye’nin rezervine bakar. Rezervin boş olduğunu görür. Ondan sonrada şok durumunu değerlendirir ve tefeci sermaye arkasına bakmadan koşa koşa Türkiye’den kaçar. Kaçarken de dolar kuru yukarılara doğru çıkmaya başlar.

Kaynak: Milli Gazete