Merkez Bankası tarafından bankalara gönderilen “ATM'lerdeki banknotların küpür kompozisyonu” başlıklı bir yazı dikkat çekti.

Merkez Bankası bankalardan ATM makinelerine enflasyonla mücadele için 200 TL'lik banknot değil de küçük miktarlı bozuk paralar konulmasını istedi.

Sabah gazetesi muhabiri Dilek Güngör'ün paylaştığı söz konusu yazıda şu ifadeler yer aldı:

“Bilindiği üzere dolaşımdaki Türk lirası banknotların temiz ve dengeli bir kompozisyon içinde tedavülün sağlanması bankamızın asli görevleri arasında yer almaktadır. Bununla birlikte enflasyonla mücadele kapsamında fiyat istikrarını etkileyen tüm unsurlar ve bu unsurların etkileşimini temel alan bir analiz çerçevesinde emisyon politikasının şekillendirilmesi önem arz etmektedir. Bu doğrultuda, piyasadaki kupür dağılım dengesinin enflasyon beklentisine etkisi de dikkatle takip edilmektedir.

Nakit para ile yapılan alışveriş ve ödemelerin kolay, hızlı ve kesintisiz olarak sürdürülebilmesi için düşük kupürlü banknotların (5,10, 20 TL) yeterli miktarda dolaşımı verilmesi gerekmekte olup bu kapsamda bankamızdan yapılacak nakit çekilişlerinde, küçük kupürlü banknot tedbirinin arttırılması, hane halkının doğrudan nakde ulaşımı kanallarından olan ATM'lerde 200 TL'lik kupürlere yer verilmemesi, küçük kupürlü banknotların ulaşılabilirliği için bu banknotlara daha fazla yer verilmesi bankamız politikalarına katkı sağlayacaktır.”

Öte yandan söz konusu talep yuvarlama etkisini ortadan kaldırmak amacıyla yapılan sıradan bir hamle olarak da değerlendirildi. Bozuk paranın olmadığı piyasada fiyatlara yuvarlama yapılmasının bu ihtiyacı doğurduğu yorumu yapıldı.

İşte o yazı: