İktisat uzmanı Mahfi Eğilmez IMF’nin 2022 yılına ait beklentilerini okuyucularıyla paylaşırken ortaya çıkan rakamları analiz etti.

IMF önümüzdeki yıl dünyanın ve Türkiye’nin ekonomik durumunu rakamlar vererek ortaya koyarken iktisat uzmanı Mahfi Eğilmez “IMF’ye Göre 2022’de Dünya” başlıklı yazısında bu rakamları yorumladı.

IMF’nin yılda iki defa ülkelerden topladığı verilere ve bilgilere dayanarak hazırladığı raporda ülkelerin büyüme, enflasyon, işsizlik ve cari denge gibi ekonomik beklentileriyle ilgili tahminlerini paylaşıyor. Bu doğrultuda Mahfi Eğilmez, IMF’nin yeni yayınlandığı 2021 yılı Ekim ayı raporunu okuyucularına aktarırken 2021 yılının nasıl geçtiğini IMF’nin yayınladığı tabloya göre şöyle yorumladı:

Buna göre toplam 196 ülkenin 40’ı gelişmiş ekonomi, 156’sı da gelişmekte olan ekonomi. 40 gelişmiş ülke dünya nüfusunun yüzde 14’üne sahip olduğu halde dünya gelirinin yüzde 42’den fazlasını alıyor ve dünya ihracatının yüzde 63’ünü yapıyor. Buna karşılık 156 gelişmekte olan ülke dünya nüfusunun yüzde 86’sına sahip olduğu halde dünya gelirinden yüzde 57,5 pay alıyor ve dünya ihracatının yüzde 37’sini yapıyor.
Görüleceği gibi bu tabloda ciddi bir adaletsizlik var.

IMF'YE GÖRE 2022 YILI ÜLKELERİN EKONOMİ DURUMLARI

Mahfi Eğilmez yazısının devamında IMF’nin çeşitli ülkelerin başlıca ekonomik göstergeleriyle ilgili 2022 tahminlerini paylaştı. Tabloya baktığımızda Türkiye'nin ekonomik verilerinin 2022'de de düzelmeyeceği hatta daha kötüye gideceği gerçeği ortaya koyulduğu görülüyor.

Söz konusu tabloyu yorumlayan Mahfi Eğilmez “IMF, dünyanın 2021’de yüzde 5,9 büyümesine karşılık 2022’de hız keseceğini ve büyümenin yüzde 4,9’a düşeceğini öngörüyor. Salgın sonrası bu tabloya aldığımız bütün ülkeler için büyüme beklentileri oldukça yüksek. Yalnızca  Rusza ve Türkiye’nin 2022’de oldukça ciddi biçimde hız keseceği tahmin ediliyor. Rusya ve Türkiye dışındaki tahminleri iyimser bulduğumu belirteyim. Enflasyon ve işsizlik konusunda IMF’nin bu tabloya giren ekonomilerle ilgili bütün tahminleri iyimser görünüyor. Gelişmiş ülkelerin 2022’de ciddi enflasyon sorunları yaşamasını bekliyorum. ABD ile ilgili veriler Fed’in enflasyon konusundaki ‘geçici gelişme’ değerlendirmesinin pek doğru olmadığını gösteriyor.

Tablonun bana göre en tutarlı tahminleri cari dengeyle ilgili olanları.
Özellikle enflasyon alanında ABD ve Euro Birliği ülkelerinin durumu çok karışık görünüyor. Parasal genişlemeyi durdursalar ekonomik canlılık kaybolacak, faizi artırsalar ekonomik canlanmanın kaybolmasına ek olarak dünyaya dağılmış bulunan  Dolar ve Eurolar ülkesine dönecek ve bu da enflasyonda yeni bir artış dalgası yaratacak. Kanımca, küresel sistem 2022’de IMF tahminlerinde görüldüğü gibi rahat değil, enflasyonun da zorlamasıyla oldukça zor bir yıl geçirecek. “ ifadelerini kullandı.