Korona salgının yalnız halk sağlığı değil, ekonomiye de büyük bir darbe vurduğu aşikar. Fakat, bu darbenin boyutu nedir? Ne kadar sürer? 

Ne zaman normale döneriz?  Yani, hükümetin resmi hedefi olan %5 büyümeye doğru hareket ne zaman başlar? 

Bu sorulara Dünya Bankası ve International Institute for Finance farklı cevaplar veriyor.  Cevap belki de salgının ne zaman biteceği ile bağlantılı.

Bu hafta sonu için ilan edilen 31 büyük kent ve Zonguldak’ta sokağa çıkma yasağı doğru karardı, ama virüsün yayılımını engellemeye yetmeyebilir.

Salgın Mayıs sonunda doruk yaparsa, ekonomi ikinci yarıyılda toparlanabilir mi?

Dünya Bankası ne diyor?

Dünya Bankası, Türkiye ekonomisinin bu yıl sonunda baz senaryoya göre yüzde 0.5, gelecek iki yılın sonunda ise yüzde 4 büyüme kaydedeceği tahmininde bulundu.Dünya Bankası’nın İlkbahar 2020 Avrupa ve Orta Asya Ekonomik Güncelleme raporunda Türkiye’nin 2020’de yüzde 0.5, 2021 ve 2022 yıllarında ise yüzde 4 büyüme kaydedeceği öngörüsüne yer verildi.

Raporda, Türkiye’de enflasyonun bu yılın sonunda yüzde 11, gelecek yılın sonunda yüzde 9, 2022 yılında ise yüzde 8.5 seviyesinde olmasının beklendiği belirtildi.

Türkiye’nin geçen yıl özel tüketimdeki ivmelenme ile pozitif bir büyüme kaydettiği ifade edilen raporda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının büyümede istikrarı ve hane halkının gelir beklentilerini tehlikeye düşürdüğü öngörüldü.Raporda, Kovid-19 salgınının kötüleşmesini ve devam eden jeopolitik gerilimleri Türk ekonomisi için büyük riskler olarak sıralanırken, düşük petrol fiyatlarının ülkenin ithalat faturasındaki düşüşü destekleyeceği belirtildi. 

Bununla birlikte, Türk ekonomisinin büyümesinde önemli rol oynayan ihracat ve turizmin Kovid-19 salgını yüzünden şoklara karşı savunmasız kaldığının belirtildiği raporda, Türk hükümetinin risklerin bazılarını azaltmak için şirketlere kısa dönemli likidite sağlayan 21 Maddelik Ekonomik Tedbir Paketi açıkladığı belirtildi.

Raporda, Kovid-19’un ekonomik etkileri ile ilgili projeksiyonlarda önemli belirsizliklerin mevcut olduğunun altı çizilerek, şu değerlendirmelere yer verildi: “Rapor kapsamında, pandemi sonucunda ortaya çıkabilecek büyüme sonuçlarının hangi aralıklarda olabileceğini göstermek için simülasyon uygulamaları hazırlanmıştır.

Senaryolar koronavirüs pandemisinin etkisiyle bölgesel büyümenin 2020 yılında resesyona girerek yüzde eksi 4.4 ile yüzde eksi 2.8 arasında daralacağını, sonrasında ise politika önlemlerinin uygulamaya konulması, küresel emtia fiyatlarının kademeli olarak toparlanması ve ticaretin güçlenmesi ile birlikte 2021 yılında yükselişe geçeceğini göstermektedir.”

IIF:  %2.7 daralma bekliyoruz

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) 2020 yılı için küresel büyümeye yönelik tahminlerinde, koronavirüs krizi nedeniyle keskin aşağı yönlü revizyonlara gitti.

5 Mart’ta yayınladığı raporda, 2020 yılında global büyümenin yüzde 1 olacağı tahmininde bulunan IIF, dün yayınladığı raporda ise bu tahminini yüzde 2,8 daralma olarak revize etti IIF, global ekonominin 2019’da yüzde 2,6 büyüdüğünü tahmin ediyor.

Türkiye ekonomisinin 2020 yılında yüzde 2,7 daralacağını tahmin eden IIF, ABD ekonomisi için Mart’da yüzde 1,3 olarak ifade ettiği büyüme beklentisini yüzde 3,8 daralma yönünde revize etti. Euro Bölgesi’nin 2020’de yüzde 5,7 daralacağını tahmin eden IIF,Japon ekonomisinde de yüzde 4,2 küçülme yaşanacağını öngördü.

Gelişmiş ekonomilerin bu yıl yüzde 4,4 küçüleceklerini tahmin eden IIF, gelişmekte olan ekonomilerin yüzde 0,5 daralmalarını beklediğini, Çin için 2020 büyüme tahminini yüzde 2,1 olduğunu da ifade etti.Mart raporunda Çin için büyüme tahmini yüzde 4 olmuştu.

(Foreks Haber Merkezi)