Özelleştirme iddialarının sürdüğü BOTAŞ'ın dolarla doğalgaz satacağı öne sürüldü. dolar kurunun 17 TL'yi aşması sonrasında içine düştüğü büyük finansal soruna çözüm arayan BOTAŞ, büyük müşterilerine (sanayi ve gaz santralları), Türk Lirası (TL) yerine dolarla gaz satmayı düşünüyor. 2021 yılını milyarlarca dolarlık zararla kapatması kesinleşen BOTAŞ’ın, bu amaçla müşterilerinin nabzını yokladığı, ancak gerek sanayicilerin gerekse de santralların buna itiraz ettiği kaydedildi. 

DOLAR KURUNDAKİ HER 1 TL'LİK ARTIŞ İTHALAT MALİYETİNİ ARTIRIYOR

BOTAŞ, Türkiye’nin gereksinimini karşılamak için boru hatları üzerinden  Rusya, İran ve Azerbaycan’dan doğal gaz ithal ediyor. BOTAŞ, belli dönemlerde de spot piyasadan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) alıyor. Şirket’in, kontratlara bağlanmış düzenli LNG alımı da söz konusu…

BOTAŞ, milyarlarca metreküplük gaza karşılık, milyarlarca dolar ödeme yapıyor. Dolardaki her 1 TL’lik artış, BOTAŞ’ın ithalat maliyetlerini artırıyor. BOTAŞ, daha çok dolara gereksinim duyuyor. Zira BOTAŞ, dolarla aldığı gazı, iç piyasaya TL üzerinden satıyor. Dolar arttıkça, TL ile olan makası açılıyor. BOTAŞ, ödeme zorluğuyla karşı karşıya kalıyor. Bu nedenle de bankalardan (çoğunlukla kamu bankalarından) kredi kullanmak zorunda kalıyor.

ENERJİ KULİSLERİ, BOTAŞ'IN DOLARLA GAZ SATMAK İSTEDİĞİNİ KONUŞUYOR

BOTAŞ’ın, son dönemde artan dolar kuru nedeniyle finansal sorunları daha da ağırlaştı. Enerji kulislerinde BOTAŞ’ın; Rusya, İran ve Azerbaycan’a ithal ettiği doğal gaz için yapacağı ödemelerin yanı sıra personel aylıkları için de kredi kullandığı konuşuluyor.

İct Media'da yer alan habere göre  Bu nedenle 2021 yılını milyarlarca dolarlık (tahmini 8 milyar dolar dolayında) zararla kapatması kesinleşen BOTAŞ’ın, sanayi ve gaz santrallarına, TL yerine dolarla gaz satmayı düşündüğü, bu amaçla müşterilerinin nabzını yokladığı ifade ediliyor. Söz konusu müşterilerin, itiraz ettiği kaydedildi.

Kaynak:Milli Gazete