Koronavirüs sürecinde halkın taleplerine yanıt vermeyen ve asgari ücretin yarısı tutarındaki kısa çalışma ödeneklerini hayata geçiren AKP iktidarı, şimdi“pandemi desteği” teklifine “kaynağı belirsiz para” hükmünü ekledi.

BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre, AKP’li vekillerin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan ve pandemi ile normalleşme sürecine ilişkin hükümlerin yer aldığı bildirilen torba teklifin içerisinde yurt dışından altın, para, döviz gibi varlıkları getireceklere “vergi incelemesi başlatmama” imkanı getirilecek.

Kara para aklamaya yol açabileceği eleştirilerinin yapıldığı düzenleme ile ilgili, “Sermaye piyasası araçlarının milli ekonomiye kazandırılması” gerekçesi sunuldu.

İktidarın 43 maddelik teklifinde, kara para riskini doğuran düzenlemeye ilişkin, “Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının Türkiye’ye getirilmek suretiyle milli ekonomiye kazandırılması ve bu varlıkları Türkiye’ye getiren gerçek ve tüzel kişilerin bu varlıkları serbestçe tasarruf edebilmelerine imkan sağlanmaktadır” denildi.

CUMHURBAŞKANI İSTERSE 2022’YE KADAR UZATACAK

Paraların denetimden geçmeyeceğini de bildiren AKP’nin teklifinde, “Bildirim veya beyana konu edilen varlıklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmaması öngörülmektedir” ifadeleri kullanıldı. Teklife, yurt dışındaki kayıtsız paraların 30 Haziran 2021 tarihine kadar getirilmesi şartı konulurken Cumhurbaşkanı’na da bu süreyi bir yıla kadar uzatma hakkı veriliyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan isterse, yurt dışından Türkiye’ye altın, döviz ve TL cinsinden “hesabı sorulamayacak paralar” 30 Haziran 2022 yılına kadar ülkeye getirilebilecek.

İŞSİZLİK FONU YİNE PATRONLARA

Teklifte pandemi sürecine yönelik hükümlerin başında, dernek ve vakıfların ertelenen genel kurulları yer aldı. Daha önce üç aya kadar ertelenen genel kurulların dokuz ay ertelenmesine imkan sağlanacak.

Düzenleme yasalaşırsa, İşsizlik Sigortası Fonu’ndaki tutarlar, patronların cebine gidecek. Buna göre, 2019 Ocak ile 20 Nisan 2020 arasında en düşük sigortalı sayısına ek ilave istihdam yapılması durumunda çalışanların SGK prim desteği, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak. Teklifle, ilave istihdam sağlayan işverene yönelik prim desteğinin süresi 31 Aralık 2023’e uzatma konusunda Cumhurbaşkanı’na yetki verilecek.

ŞİRKETLERE VERGİ GÜZELLİĞİ

AKP, sermaye şirketleri, kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, dernek ve vakıf gibi yapılardan alınan kurumlar vergisini de düşürmeye hazırlanıyor. Teklifin yürürlüğe girmesi durumunda Cumhurbaşkanı isterse bu kurumların kazancının yüzde 20’si yerine yüzde beşi kurumlar vergisi olarak alınacak.

BU SON DEMİŞLERDİ AMA VERGİ VE SGK PRİM BORÇLARINA YİNE AF

Ekonomik durgunluk yüzünden vergi tahsilatlarının azalması ve bütçe açığının kontrolden çıkması nedeniyle hükümet yeni bir vergi ve SGK prim barışı düzenlemesini gündemine aldı. AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Meclis’e sunulan yeni istihdam paketiyle ilgili düzenleme için bugün TBMM’de basın toplantısı yaptı.

Düzenlemenin tamamlanmasından sonra TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nun gündemine getirileceğini belirten Muş, şunları söyledi:

  •  Af demeyelim de vergi ve SGK prim borçlarının yapılandırma çalışmamız şu an var.
  •  Teknik kısımlarını tamamlamaya çalışıyoruz.
  •  Kanun teklifimizin görüşmeleri esnasında Plan bütçe Komisyonumuza bunu sunacağız. Geçmişte yaptıklarımız var. Onlara benzer olacak.
  •  Teknik kısımlar devam ettiği için, onları komisyon aşamasına bu tekliflerimizi vereceğimiz zaman sizinle paylaşacağız.”