Atatürk Havalimanı’nın “millet bahçesi” haline dönüştürülmesi projesi kapsamındaki yıkım çalışmaları başlanırken Paylaşılan bit fotoğraf büyük tepki topladı.

Atatürk Havalimanı’nın “millet bahçesi” haline dönüştürülmesi çalışmaların esnasında gerçekleştirilen yıkım ve zararın büyüklüğünü ortaya koyan fotoğrafta iş makinalarının havalimanı pistinin altını üstüne getirdiği görülüyor

Sosyal medyada paylaşılan ve büyük tepki toplayan paylaşım şöyle:

Millet bahçesine dönüştürülmesi için 29 Nisan'da pazarlık usulüyle yapılan ihalede 2 milyar 127 milyon 978 bin lira teklifle Yapı&Yapı şirketine verilen Atatürk Havalimanına iş makinalarıyla girdi.

Atatürk Havalimanı, büyük bir zararla millet bahçesi yapımı için yok edilmeye başlandı. Geçtiğimiz günlerde havalimanının pistlerinin yok edilmeye başlandığına ilişkin görüntüler ortaya çıkmıştı.

Son tabloda devlet en az 2 milyar dolarlık bir yatırımı kapatıp üstüne 142 milyon dolar harcayarak bahçe yapıyor.

Tarifeli seferlere Nisan 2019'da kapatılan Atatürk Havalimanı'na yapılacağı açıklanan 'Millet Bahçesi' için 29 Nisan'da ihale yapıldığı ortaya çıktı. Pazarlık usulüyle yapılan ihaleyi 2 milyar 127 milyon 978 bin TL teklifiyle Yapı&Yapı firması kazandı.

Sözcü gazetesi Çiğdem Toker Atatürk Havalimanı ile ilgili yazısında ilk yatırım bedelinin 1997 fiyatlarıyla 306 milyon ABD Doları olduğunu belirterek devletin burada uğradığı zararı şöyle şu sözlerle dile getirmişti:

Toker yanısıra; "DHMİ'nin de Atatürk HL için pist yenileme, apron yatırımı yaptığını belirten kaynağım, toplam yatırımın en az 2 milyar dolar olduğunu söylüyor."
"Millet Bahçesi ihalesinde verilen en uygun teklifin dolar karşılığı yaklaşık 142 milyon dolar. Buna bir de Yap-İşlet-Devret ile işletilen Atatürk HL sözleşmesi erken feshedildiği için devletin şirkete ödediği 389.5 milyon Avro'yu (bugünün kuruyla 409 milyon dolar) ekleyelim. Velhasıl devlet en az 2 milyar dolarlık bir yatırımı kapatıyor. Bu sebeple şirkete borcu doğduğu için 409 milyon dolar ödüyor. Üstüne Millet Bahçesi yapılsın diye (ihaleyle) 142 milyon dolar harcamayı göze alıyor. Toplam 2.5 milyar dolar."

Bunun yanı sıra Gazeteci İsmail Saymaz ile AKP'li eski bir yönetici yaptığı bir görüşmesinde şu ifadeleri kullandı:

"Pistleri niye kırıyorlar, anlamıyorum. Altında yedi metreye yakın beton var. Bir pistin maliyeti 200 milyon dolar."