Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin işsizlik verileriyle ilgili çalışmaları Türkiye’deki ekonomik buhranı ortaya koymaya yetti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nin araştırma kuruluşu Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi'nden işsiz vatandaşlara kötü haber geldiğini duyurdu.

Kasım 2018’le birlikte işsizliğin yüzde 0.3 puan yükselerek 11.6'dan yüzde 11.9'a yükseleceğini hesaplayan Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi araştırması istihdam ve sanayide çalışan işçi sayısında azalma meydana geldiğini gösteriyor olması ise üzücü.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 15 Şubat Cuma günü açıklayacağı işsizlik verisini Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi teknik anlamda önceden hesapladı. Yapılan hesaplamalara göre ekim ayına göre işsizlikte Kasım ayında 0.3 oranda bir yükselmeye meydana geleceği beklenirken 2018 dönemi işsizlik oranı yüzde 11.9'a çıkarak yüzde 12'ler seviyesini zorladığı görülüyor olması birşeylerin yolunda gitmediğini gösteriyor.

Tarım dışı işsizlik oranı hakkında da çalışma yapan SPM, TDİ’nin 0.4 puan artacağını ve TDİ’nin yüzde 14 seviyesine ulaşacağını öne sürdü. Bu hesaplanan verilerle birlikte yüzde 12’lere çıkması beklenen işsizlik oranın daha da yükselmesinin bekleniyor olması yorumlarına neden oldu.

Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin hesabına göre işsizliğin arttığı görülürken istihdamın ise bir önceki aya göre 0.5 puan azalarak yüzde 47 seviyelerine düşeceği tahmin edillen bir duruma sebep oldu.