Hükümet sözde emekli maaşları için çalışma başlattığını duyurdu. Yapılan çalışmanın perde arkasını aralayan Milli Gazete, işçinin cebine uzanan yeni bir el olarak yorumladı.  Ancak havuz medyası bu haberi müjde olarak verdi. Milli Gazete’nin aynı gün çıkan “Biz düşürdük siz çıkarın!” manşetiyle, Hürriyet ve Sabah gazetesinin haberlerinin gerçeği yansıtmadığı bir kez daha gün yüzüne çıkmış oldu.

Dün üç gazete de aynı gelişmeyi manşet yapmıştı. Milli Gazete, Hürriyet ve Sabah.. Hürriyet ve Sabah gazetesinin “Müjde” olarak verdiği gelişmeyi “Milli Gazete” işçinin cebine uzanan yeni bir el olarak yorumlamıştı… Haber, özet olarak getirilecek olan tamamlayıcı emeklilik sisteminin duyurulmasından ibaretti. Yani son 10 yıldır sürekli eriyen emekli maaşlarını artırma vadi ve bu vadi de işçinin cebinden alınacak kaynakla yükseltme niyetiydi.

Söz konusu gelişmeyi baştan sona bir kez daha inceledik işçi için “müjde” olarak tanımlayacağımız bir gelişme göremedik… Elbette, düşünülen kıdem tazminatının da Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ne aktarılmasıyla  hazine açısından ciddi bir kaynak oluşur ve yine hazine açısından bir müjde olabilir ama bu adım işçi için kara haberden öteye geçmez…

MÜJDELİ HABERLERİN PERDE ARKASI

Geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Çalışanlarımız emeklilikte daha da rahat edecekler. Bunun için devlet elini taşın altına koyacak” dediği düzenlemenin ayrıntıları yeni bir mağduriyete sebep oldu. Çözüm yine çalışanın sırtına yüklendi. BES benzeri bir sistem olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ile çalışanlar kendi imkânlarıyla emekli olduklarında alacakları maaşları yükseltmek için ek bir ödeme yapacak. Çözüm olarak sunulan düzenleme birçok mağduriyeti de beraberinde getirirken, yaralar daha da derinleşti.

KESİNTİLER MECBURİ OLACAK

2017’de başlayan otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES), Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) haline getirilecek… Çalışanların tamamı zorunlu olarak TES’e dâhil edilecek. Hem çalışanın maaşından kesinti olacak hem işveren hem de devlet katkı sağlayacak. Ayrıca İşsizlik Fonu’ndan katkı yapılması da masadaki seçeneklerden biri… Çalışanlar istediği zaman TES’ten çıkamayacak.

Kaynak: Milli Gazete