Mahfi Eğilmez Rusya – Ukrayna savaşında Rusya’ya yaptırımlar uygulanmasında başı çeken ABD’nin para birimi olan dolarda neden yükseliş olduğuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Kendi internet sitesinde yazan Mahfi Eğilmez “ Dolar Niçin Yükselişte?” başlıklı makalesinde dolardaki yükselişin birkaç ana sebebini olduğunu belirtti. Bu hafta Dolar endeksine bakıldığında doların Euro, Japon yeni, Birleşik Krallık poundu, Kanada doları, İsveç kronu ve İsviçre frangına karşı değer kazandığına dikkat çeken Eğilmez kısmi bir yükselişn Türk Lirası karşısında da yaşandığını ortaya koydu.

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

Doların küresel anlamda değer kazandığını ifade eden Eğilmez bunun sebebi olarak şu açıklamaları yaptı.

“Her şeyden önce bu savaş ABD’nin başta Avrupa olmak üzere bütün dünyaya silah satışını artıracak. Özellikle patriot hava savunma sistemleri ve F 35 uçaklarına talep artışı söz konusu.
Petrol ve doğalgaz fiyatlarının yükselmesi bu iki ürünü üretemeyen ülkeler için ciddi sorunlar yaratıyor. Oysa ABD, kaya gazı ve kaya petrolü rezervi bakımından dünyada en üst sırada yer alıyor. Burada bütün mesele bu ürünleri çıkarıp kullanılabilir hale getirmenin yüksek maliyet gerektirmesi. Fiyatlar bugünkü düzeyde kalırsa bunları çıkarıp işlemek uygun hale gelecek ve o zaman ABD bunları çıkarıp kullanılabilir hale getirecek ve hem kendi kullanacak hem de dünyaya satacak. Bu açıdan baktığımızda ABD’nin petrol ve doğalgaz fiyatlarının artışından kazançlı çıkacağını söylemek mümkündür.
Savaş, insanlara tarımsal üretimin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. ABD’nin burada da avantajı var: Dünyanın en büyük buğday ve mısır üreticilerinden ve ihracatçılarından birisi konumunda bulunuyor. Tarımsal ürünlerde yaşanacak sıkıntı ABD’yi fazla etkilemeyecek.”
EN FAZLA HAFTALIK TAHMİNLERDE BULUNULABİLİR

Mevcut şartlarda kısa vade için bir dolar tahmini yapmanın zor olduğunu yazısının sonuna ekleyen Mahfi Eğilmez “Böyle bir ortamda her gün yenilenmek kaydıyla en fazla haftalık tahminlerle devam etmek gerekiyor. Doğal olarak bu kadar belirsizlik ortamında karar almak ve iş yapmak da son derecede zor oluyor.” İfadelerini kullandı.