Mayıs ayında rekor üstüne rekor kıran dolar kuruna karşı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) TL reeskont kredisi kullanacak ihracatçılara döviz gelirlerinin yüzde 40’ını Merkez Bankası’na satma zorunluluğu getirmişti. İhracatçılardan buna ek olarak döviz gelirinin yüzde 30’unu da bankalara satma zorunluluğu getiren TCMB'ye karşı eleştiri geldi.

İhracatçılar, alınan kararın döviz girdisi yüksek olan sektörlerin reeskont kredisi kullanımını güçleştireceğini savunurken, döviz ihtiyacının serbest piyasa ve hatta kara borsadan karşılanabileceği konusunda uyardı. 

Dünya'dan Merve Yiğitcan'ın haberine göre kimya sektörünün ithalata bağımlılık oranın yüksek olduğuna işaret eden İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, uygulama nedeniyle fiyatların artacağını ve pazarın daralacağını söyledi.

TOBB Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayii Meclis Başkanı Yavuz Eroğlu, Merkez Bankası’nın bu hamlesiyle reeskont kredisinin alanını daraltıldığını söyledi. Eroğlu, "Daha belli odaklı sektörlere kullanışlı hale geldiği görülüyor. Bizler ihracatçı olarak ihracata verilen desteğin daraltılmasından memnun olmadık. Daha da genişletilmesinin ülke ihracatı açısından daha faydalı olacağı kanaatindeyiz” şeklinde konuştu.

İhracatçılar için en uygun ve en çok talep edilen kredinin reeskont kredisi olduğunu söyleyen TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclisi Başkanı Şeref Fayat, ise uygulamanın döviz kurlarının fitilini ateşleyeceğini söyledi. Yaklaşık 2 haftadır reeskont kredisi kullandırılmadığına dikkat çeken Fayat, "Nedenini bilmiyorduk. Belki de bunun hazırlığı yapıldığı için verilmiyordu. Bu büyük sıkıntı. (30 gün döviz satın almama taahhüdü) İhtiyacı olan ihracatçı dövizi muhakkak bulacak. Bankadan bulamazsa serbest piyasadan bulacak. Belki de bu dövizi karaborsadan alması gerekecek. İşte bu durum da dövizin fitilini ateşleyebilir” dedi.