Hürriyet yazarı Fulya Soybaş,  Ukrayna’ya savaş açan  Rusya’nın en son olarak ilan ettiği seferberlik kararının ardından ülkeden kaçanların Türkiye’ye geldiğini, emlak piyasasının bu sebeple “uçtuğunu” yazdı.

Soybaş, bugünkü köşe yazısında  Antalya Emlakçılar Odası Başkanı İsmail Çağlar ile yaptığı görüşmeye yer verdi.

Buna göre Çağlar “Satın alacaklar için en önemli kıstaslardan biri evin deniz kenarı ya da deniz manzarasına sahip olması. Alıcılar, ki gelenlerin yüzde 5-10 kadarı, genelde 1-2 ay kadar otelde kalıyor ve iyice araştırıp pazarlık yapıyorlar. Vatandaşlık alabilmeleri için 250 bin  dolar şartı var, bu da yaklaşık 4 milyon 700 bin civarı. O aralıkta ev bakan fazla” dedi.

Kiralık ev talebinin 2-3 katına çıktığını vurgulayan Çağlar, şöyle devam etti:

Gel gör ki kiralık ev yok! Yeni evlenecek çiftler, tayini çıkanlar, öğrencilerimiz... Hepsi zor durumda çünkü ev bulmak iğne ile kuyu kazmak gibi. Tek temennimiz devletimizin yeni başlattığı TOKİ projesinin bir an önce hayata geçmesi. Ayrıca mayıs, haziran, temmuzda yüksek kira balonu vardı bu bölgede. O balon patladı. Savaş sonrası evlerini yüksek kiralara veren ev sahiplerinin çoğu kira alamadı. Antalya mahkemesi ev sahibi-kiracı davaları ile dolu. Fiyatlar şu an nispeten normale döndü ama şimdi de ev yok.

Soybaş yazısında Gayrimenkul stratejisi firması Cube İstanbul’un Kurucu Başkanı Ceren Kumbasar’ın da şu ifadelerine yer verdi:

Rus ve Ukraynalılar (Rus pazarının yüzde 43’ünü Ukraynalılar oluşturuyor) ile o kadar büyük bir organik bağımız var ki evlilik ya da akrabalık yolu ile ya da vatandaşlık kaygısı olmayanların Türk arkadaşları üzerinden de alım yaptıklarını biliyoruz. Yani yüzde aslında çok daha yüksek. Sadece konut alımı değil sosyal hayatta da varlar; eğitim, sanat, alışverişe ciddi para harcıyorlar. Yani ciddi bir nakit girdisi var ki şüphesiz bu durum piyasanın lehinedir.
Orta-uzun vadede bu satışların Türk alıcı lehine olacağını söylemek pek de mümkün değil. Bu hareketlilikten önce ev fiyatlarındaki artış durmuş, sıfırlanmaya yaklaşmıştı. Faiz ve döviz kurunun düştüğü günler için umudumuz vardı ama bu ‘kısmi’ seferberlik meselesi sonrası fiyatlar yeniden artışa geçti. Bu durum gözümü korkutuyor ve özellikle kiracılar için de büyük bir sorun olabilir çünkü ‘Bekle, gör’ taktiği uygulayıp almadan önce kiralayan yabancı sayısı hayli fazla. O nedenle bu kış önce kiraların sonra da alım fiyatlarının artacağını düşünüyorum. Emlak sitelerine bakın, 2 aydır sabit olan kiralar son 15 gündür yeniden yükselişte.

“Rusya’dan gelen talebin yavaşlaması söz konusu olur mu” sorusuna Kumbasar, şöyle yanıt verdi:

Kısmi seferberlik ilanında bunları konuşuyorsak savaş olması durumunda senaryo bambaşka bir duruma evrilecektir. Dolayısı ile Türk vatandaşlarının kira/alım fiyatları altında ezilmemesi için acilen yeni, standart projeler üretilmeli.