Dolar/TL 6.99, kamu bankalarının can siperane müdahalesi ile 7.00 psikoloijik direncinin altında tutuluyor. Am bu savaşta zai edilen mühimmat, yani TCMB rezervleri de yerine konulamıyor. TCMB geçen veri haftasında $5.5 milyar daha FX rezervi yaktı. Tradingte çok bilinen bir kural var:  Kan kokusu alan kurt sürüs. TCMB rezervleri erdikçe, herkes TL şortlmaya (açığa satmaya, değerini düşürmek için pozisyon almaya) başlar. Nedense herkesin bildiği bu gerçek, Ankara’da unutulur. Hastalık yani TL’yi zayıflatan nedenlerle mücadale edilmez, semptomlarla savaş verilir.

Mesela, “faiz çok düşük, halk TL tutmak istemiyor” çok basit bir öneridir. Ama,  Ankara buna sağırdır. Bu yüzden TCMB faizi keser de keser. Sonuçta yerleşikler de aldıkça döviz alır:

Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 485 milyon dolar artarak 195,6 milyar dolara yükseldi…

TCMB tarafından haftalık olarak yayınlanan verilere göre 17 Nisan ile biten haftada yurt içinde yerleşik gerçek kişilerin döviz mevduatı 731 milyon dolar artarak 119.495 milyon dolara yükselirken tüzel kişilerin döviz mevduatı 247 milyon dolar azalarak 76.073 milyon dolara geriledi. Yurt içi yerleşik gerçek kişiler döviz almayı bu haftada sürdürürken tüzel kişilerin döviz mevduatındaki dalgalı seyir  devam ediyor.

Yurt içi yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin toplam döviz mevduatı 17 Nisan ile biten haftada 485 milyon dolar artarak 195.568 milyon dolar olarak gerçekleşti. 10 Nisan kapanışında 6,7382 olan TCMB dolar alış kuru 17 Nisan tarihinde 6,9073 seviyesine yükseldi. Böylelikle Dolar/TL’de görülen %2,5 değer kazancının da etkisiyle yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatının TL karşılığı 30.335,6 milyon TL artarak 1.350,8 milyar TL olarak gerçekleşti.

Ülkede doğru-dürüst bir para, bütçe ve ekonomi politikası yoktur. Kurallar hergün değişir. SWAP pazarı bir gün açlır, bir gün kapanır. Bankalara zorla kredi verdirtilir.  Fed’den swap kredisi gelecek diye hayaller yandaş basında utanmazca pazarlanır, halbuki ABD’de öyle bir niyet yoktur.  IMF fonları Sevgili Başkanımız’ın işine karışacaklar diye geri çevrilir.

Türkiye’nin çıkmaz sokakta olduğunu gören yabancı yatırımcı da satar gider:

TCMB tarafından açıklanan haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre, yurtdışı yerleşik kişiler 13-17 Nisan haftasında, hisse senetlerinde 111mn dolarlık, DİBS’te ise 67mn dolarlık net satış yaptılar. ÖST tarafında da 3mn dolar net alış gerçekleştirdiler. Dolayısıyla, yabancıların 13-17 Nisan arası haftalık işlemleri 175mn dolar net satış olarak gerçekleşmiştir.

Yılbaşından beri ise 17.04.2020 tarihi ile biten hafta itibarıyla hisse senedinde 2.554mn dolarlık satış, DİBS’te ve ÖST’de ise sırasıyla 5.090mn dolar ve 82mn dolarlık net satış olmak üzere toplamda 7.727 mn dolarlık çıkış yaşanmıştır.

Her hafta aynı filmi  seyrederiz, ama ne aktörleri, replikleri, ne de senaryoyu anlarız. Bir gün film kopuncaya kadar.

Kaynak: ParaAnaliz