TRT ekranlarında ekonomiye dair açıklamalar yaparken, "Ekonomi gözlerdeki ışıltıdır" yanıtıyla gündeme gelen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyon değerlendirmesi yaptı. Daha önce Nisan ayına kadar yüksek enflasyon beklediklerini açıklayan Nebati, "Enflasyon yıl boyu sürecek" dedi.

NİSAN DEMİŞTİ! ENFLASYON YIL BOYUNA YAYILDI

Dünya’dan Maruf Buzcugil ve Hüseyin Gökçe'nin sorularını yazılı yanıtlayan Nebati, “2022 yılı genelinde maliyet yönlü baskılar, döviz kurunun gecikmeli etkisi, küresel enerji fiyatlarının etkileriyle enflasyonun yüksek seyretmesi beklenmektedir. Yıl sonunda enflasyonun atılan kararlı adımlarla gerilemesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

ENFLASYONLA MÜCADELE

"Enflasyon, tüketici fiyatlarında yüzde 50’yi, üretici fiyatlarında yüzde 100’ü aşmış durumda, enflasyonun bundan sonra nasıl bir seyir izleyeceğini düşünüyorsunuz? Üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki makasın daralması mümkün mü?" sorusuna Bakan Nebati'nin yanıtı şöyle oldu:

"Enflasyonla mücadele en önemli önceliklerimizden birisi. Bu alanda gerek kısa vadeli gerekse orta ve uzun vadeli politika adımlarımızı hayata geçiriyoruz. Öncelikle fiyat istikrarını olumsuz etkileyen döviz kuru dalgalanmalarını engellemek üzere bir dizi enstrümanı hayata geçirerek önemli kazanımlar elde ettik. Son dönemde, gıda ürünlerinde KDV oranını yüzde 8’den yüzde 1’e, elektrikte ise KDV oranını yüzde 18’den yüzde 8’e indirdik. Söz konusu tedbirler enflasyonla mücadelede kararlığımızı göstermektedir. Diğer yandan, enflasyonun yapısal unsurlarına yönelik çalışmalarımızı ise Fiyat İstikrarı Komitesi bünyesinde ilgili kurumlarımızla birlikte sürdürüyoruz.