Dolar kuru işlemlerini gün içinde de sürdürüyor.  ABD’de de rekor seviyelerine ulşan enflasyon sonrası 25 baz puan faizi artışı beklenen FED toplantısı günü en önemli gelişmesi olacak. Dolar kuru FED faiz kararı öncesinde 14,65 TL seviyesinde duruyor. Peki, FED faiz artışı yaparsa  dolar ne olur? Dolar kuru çıkar mı artar mı düşer mi bu tarz soruların cevapları yatırımcı ve vatandaş tarafından aranıyor.

Nefesler adeta tutuldu. FED faiz kararını bugün TSİ 21:00’de açıklayacak. 21:30’da ise FED Başkanı Jerome Powell basın karşısına çıkacak. Dolar kuru ise öncesinde 14,65 lira bandında işlem görüyor. Piyasalar, FED’in bu yıl 6 – 7 faiz artırımı yapabileceğini fiyatlıyor. Dolar/TL’de 15 TL seviyesinin altında fiyatlamanın sürebileceğini düşünülüyor. Ara direnç 14,93 TL bölgesinde. Öte yandan dolar kurunda olası düşüşlerde 14,60 TL ve 14,40 TL sıralı destekler olarak izlenebilir.

FED'den 2018'den bu yana ilk faiz artışı bekleniyor. Bu karar sonrası ise dolar kurunda yükseliş bekleniyor. Dolar yatırımcısı ve vatandaşlar ise FED’in kuvvetle beklenen faiz artışı sonrası dolar kurunun ne olacağı araştırıyor. Uzmanlar ise dolar yorumu ile analizlerini paylaşıyor. Peki, olası faiz artışı sonrası dolar kuru ne olur?

FED faiz artışları borsalara negatif etki yapar. 

FED faiz artışı doları değerli kılacağı için dolar kurunda yukarı hareketleri başlatacak. Ancak bu etki hemen değil zaman içinde karşımıza çıkacak. 25 baz puanlık artış fiyatlandığı için esas etki FED'in bastığı paraları geri çektiği zaman karşımıza çıkması bekleniyor.

Dolar Lira paritesinde 14.60 bölgesi üzerinde kalıcı görünümün devam etmesi durumunda 14.90 ilk direnç olarak izlenebilir. Paritede 14.60 bölgesi altına hareket durumunda ise 14.42 destek seviyesi takip edilebilir.

Dolar teknik analizleriyle bilinen  Tunç Satıroğlu, “Dolar/TL yükseliş trendinde bir bozulma yok. Fakat 3 gündür bir yükseliş yok hatta biraz düşüş var gözüküyor.” dedi.

Dolar kuru için konuşan Teknik Analiz Uzmanı Tunç Şatıroğlu, “Bunu nasıl yorumlamalıyız?” diyerek şöyle devam etti: “Şöyle bir söylenti çıkarıldı. Merkez Bankası ve ekonomi yönetimi Cumhurbaşkanı ile konuştular; faizi artırmak için ikna etmeye çalışıyorlar. Başarılı olurlarsa 200-300 baz puan faizi artıcaklar. Ben pek ihtimal vermiyorum bunları. Bizim faiz artırmayacağız söylemlerini sürdürebilecek ellerinde imkan var, satacak döviz var vs. Bu yastık altı altınlardan bir şey bekliyorlar daha onu da görmüş değiller. Faiz artırmak zorunda hissetmiyor olabilirler. O kadar da çaresiz değiller. Bunlar spekülatif düşüşler.

BUGÜN DOLAR İÇİN ALIM FIRSATI VAR MI?

Altında da spekülatif düşüşler olacak. Gram altında da böyle şeyler olabiliyor. Ben alım fırsatı olduğunu düşünüyorum. Faiz kararı açıklandıktan sonra özellikle perşembe gününden sonra hem altın ve dolarda kaldığımız yerden devam edeceğiz. Bunların hikaye olduğu anlaşıldığında bütün ümitler tükenmiş olacak. Özellikle bugün dolar ve gram altın almak için iyi bir seviye olabilir.”