Dolar kurundaki sert yükselişleri durdurmak adına vatandaşın ve şirketlerin dolara olan talebini azalmak için  Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi olan GES sisteminin hayata geçeceği açıklandı. Peki ama tam anlamıyla GES Nedir? Kimler GES sistemine girebilir.

Son olarak 28 Ocak 2009 tarihinde Hazine tarafından Devlet İç Borçlanma Senetlerinin çeşitlendirilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla Gelire Endeksli Senet (GES) ihracı gerçekleştirilmişti.

GES NEDİR?

Vatandaşların tasarruflarını Türk Lirası cinsi varlıklarda değerlendirmelerini teşvik edilmesine yönelik amacıyla Gelire Endeksli Sene (GES) sisteminin yürürlüğe konulacağı açıklandı. GES için 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren talep toplama işlemleri gerçekleştirilecek

GES’lerin getirileri Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nden (KEGM) bütçeye aktarılan hasılat paylarına endeksli olacak

"FAİZ DEMEMEK İÇİN 40 TAKLA ATIYORLAR"

Ekonomist Murat Muratoğlu GES sistemiyle ilgili düşüncelerini sosyal medya hesabından paylaştı. Hükümetin faiz dememek için kırk takla attığını öne süren Muratoğlu “Gelir Endeksli Senet adı altında % 23" faiz veriyorlar,” diye yazdı.

Muratoğlu AKP’nin yürürlüğe koyduğu GES’i şu sözlerle Twitter’dan eleştirdi:

Gelir Endeksli Senet adı altında "% 23" faiz veriyorlar, Faiz dememek için 40 takla atıyorlar! DHMİ ve KEGM gibi iki işletmeyi baz almışlar. İkisinin beklenen 2022 geliri "874 milyon lira" O kadarlık mı satacaklar? Eski kaşarı alıp köşeye atsan o bile bundan çok getiri sağlar.