Dolar kuru son açıklanan dövize endeksli TL mevduatı programı sonrası 18 TL üstünden 12 liralara kadar geldi. Dolar kuru bugün saat 16.05 itibarıyla 12,46 TL seviyesinde hareket ediyor. Dolar kurunda yaşanan bu sıcak gelişmeler sonrası vatandaşlar dolar kuru nereye kadar böyle hareket edecek veya dolar kuru ne olacak şeklinde merak ediyor. Güncel dolar kuru yorumu yapan ekonomist Remzi Özdemir ve Evren Devrim Zelyut dolar kuru için 3 Ocak’a işaret ederek kritik dolar değerlendirmesinde bulundu. Ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın dolarda ateşle oynadığını savundu.

DOLAR KURU İÇİN 3 OCAK’A DİKKAT! ATEŞLE OYNANIYOR

Dolar kurunu önümüzdeki günlerde kritik bir veri daha bekliyor. Dolar kuru için 3 Ocak tarihine dikkat çeken ekonomist Remzi Özdemir, “Şuan bir balayı dönemi var ya da fragman diyebiliriz.” dedi. Dövize endeksli TL mevduatı programı için bazı bankacılarla yaptığı görüşmeyi aktaran Özdemir, enflasyon rakamı öngörüsünü de paylaştı. Kur korumalı TL hesabı sistemi için de konuşan ekonomist Remzi Özdemir. “Hiç katılım yok diyemeyiz. Katılım var ama insanlar akın akın da gitmiyor. Bu hesaplara talep var, bu bir gerçek. Bu insanlar gerçekte ne zaman yüzleşecekler. 3 Ocak’ta. Peki, 3 Ocak’ta ne olacak? Aralık ayı enflasyon rakamı açıklanacak. Enflasyonu yıllık bazda yüzde 27 bekliyorum. Çok ciddi. Çünkü döviz kurunda o korkunç artış aralık ayı enflasyonunu zirveye taşıyabilir. TÜİK bir sihirbazlık yapmazsa…” ifadelerini kullandı.

DOLAR KURU UYARISI! EYVAH DİYECEKLER

Enflasyon yüzde 25 bile çıksa döviz kuru bu seviyelerde kalırsa ki kalacak galiba. Bunu daha stabil hale getirmeye çalışıyorlar. İşte o zaman ne olacak? İnsanlar reel anlamda zarar etmeye başlayacak. 3 Ocak insanların şapkayı alıp önüne koyup hesap yapmasına neden olacak. Eyvah diyecek. Yüzde 15 faiz alıyorum. Dolar kurundan da bir şey almayacak bu şartlarda. Alsa bile cüzi rakamlar alacak. Dolar 13 olsa ne yazar. Çünkü ortada ciddi bir enflasyon var. İşte orada kırılma noktası 3 Ocak olabilir. 3 Ocak’ta bu hesap insanların kafasını karıştıracaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Dövize endeksli TL mevduatı programının kimin işine yarayacağını dair çarpıcı ifadeler kullanan Remzi Özdemir, şöyle konuştu:

“Bu işten kim kârlı çıkıyor. Devlet mi? Hayır, devlet kârlı çıkmıyor. Devletin riski artmış olacak. Dolar kurundaki olası artış devlete fatura edilecek. Kim karlı çıkıyor? Vatandaş da çıkmayacak. Bankalar kârlı çıkacak. Neden iki gündür özel bankaların CEO’ları bir kanaldan bir kanala koşuyor, ağızlarından bal damlıyor? Çünkü vatandaşın parasını 14 TL’den kullanacak. Yakında bu hesabı bankalar ballandıracaklar. Çünkü bedavaya yakın para yani 14 diye bir mevduat faizi yok. Bu parayı banka 14 liradan alacak. Yüzde 14’ten vatandaşın parasını alıyorsun ve bunu yüzde 35’ten sanayiciye satıyorsun, yüzde 25-26’dan bireysel kredi olarak veriyorsun. Bu işten sadece bankacılık kârlı çıkacak. Bu sistem tamamen AK Parti’nin o karşı çıktığı faiz sistemini desteklemekten başka hiçbir işe yaramıyor. Bankaların işine geliyor. Vatandaş üç kuruş kazanayım derken tamamen bütün parasını yüzde 14 gibi oldukça komik bir rakamdan kullandırıyor.”
EVREN DEVRİM ZELYUT: ACI GERÇEKLERLE YÜZ YÜZE GELECEKLER

Ekonomist Evren Devrim Zelyut, yeni sisteme tepki göstererek, “Bakan bize dangalak diyor. Ukala iktisatçılar diyor ama ocak ayında enflasyon rakamı geldiğinde vatandaş hesabı, kitabı yaptığında ya biz bu işten ne anladık dediği zaman ne olacak? 70’lerde ne olduysa şimdi de aynısı olacak. Cicim ayları, bu bahar ayları bu neşeli günler, hayatın acı gerçekleriyle yüz yüze geldikleri zaman… Nedir bu acı gerçekler; hesap, kitap, matematik, FED, enflasyon yukarıya doğru giderken çuvallayacaklar…” dedi.

Kaynak: Milli Gazete