Öz-Sağlık-İş, tarafından düzenlenen  “Zorunlu Emeklilik Çalıştayı”nın raporunu yayınlandı. Raporda, aktif çalışma hayatı içinde uzun yıllar boyunca çalışan herkesin doğal hakkı olan emeklilik hakkının bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de öncelikli bir güvence sistemi olarak yerini aldığına dikkat çekilirken, çalışanlar tarafından vazgeçilmez bir hak olduğu belirtildi. Yapılan çalıştayın amacının ise emeklilikte yaşa takılanların sorunlarına çözüm önerisi olarak gerçekleştirildiği ifade edildi.

ÇÖZÜM TÜM ÇALIŞANLARA EŞİT VE HAKKANİYETLİ OLARAK GERÇEKLEŞTİRİLMELİ

Rapor içerisinde emeklilikte yaşa takıldıkları için emekli olamayan mağdurlara ilişkin çözüm bulmak için yapılan çalışmaların önemli olduğunun altı çizilirken, sorunun çözümünün önemli ve çalışanların refahının bir gereği olduğuna dikkat çekildi. Çözümün ise tüm çalışanlara eşit ve hakkaniyet ilkeleri ölçüsünde gerçekleştirilmesinin önemli olduğuna vurgu yapıldı.

696 SAYILI KHK İŞÇİSİNİN ZORUNLU EMEKLİLİK SORUNU DA ÇÖZÜLMELİ

Sonraki düzenlemeler dolayısıyla mağdur olan EYT’lilere ilişkin çözümün acil ve önemli olmasına karşın  696 sayılı KHK kapsamında kadroya aktarılan çalışanlarında ‘zorunlu emeklilik’ düzenlemesi ile mağdur olmasının önüne geçilmesi gerektiğine dikkat çekilen raporda, 696 sayılı KHK işçisi ile ilişkilendirilen zorunlu emeklilik uygulamasına ilişkin bir açıklamanın ise yapılmadığı belirtildi.

ÇALIŞMA BİR TARAFA SEVİNÇ, DİĞER TARAFA HÜZÜN VERMEMELİ

EYT düzenlemesi ile emekliliğe hak kazanacak işçilerin mutlu olduğuna dikkat çekilen raporda 696 sayılı KHK kapsamındaki emekçiler için ise bu konunun endişe verici olduğu vurgulandı. Raporda çalışma hayatının bütünlüğü ve çalışma barışının gereği olarak yapılacak bir düzenlemenin, bir tarafa sevinç getirirken diğer tarafa hüzün vermemesi gerektiği hatırlatılarak çağrıda bulunuldu.

MESLEKİ BİRİKİMİN ÖNEMLİ OLDUĞU MESLEKLERDE SORUNLAR ÖNE ÇIKIYOR

Zorunlu emeklilik uygulaması ile anayasa ve yasalarda belirlenen eşitlik ve adalet ilkeleri ile çeliştiğine dikkat çekilen raporda, başta bilim insanları olmak üzere herkesin isteğinin ‘zorunlu emeklilik uygulamasının ortadan kaldırılması gerekliliğine vurgu yapıldı. Çalışanların uygulama nedeniyle işten ayrılması ile çalıştıkları kurumlarda da sorunların ortaya çıktığına dikkat çekilerek, başta sağlık ve sosyal hizmet gibi hizmet kalitesi ve devamlılığının ve hizmetten duyulan memnuniyetin belirleyici olduğu alanlarda daha olumsuz etkilere sahip olacağı, mesleki deneyimin önemli olduğu mesleklerde ise boşalan kadroların doldurulmasının uzun süreceği belirtildi.

Kaynak: Milli Gazete  / Mehmet Fahri Özkan