Hazine ve Maliye Bakanlığı 2019 Eylül ayı bütçe sonuçlarını açıkladı. Eylül ayının rakamlarında büyük açık ortaya çıkarken 2019 bütçe öngörüsünün ise totalde tutmadığı anlaşıldı.

Hazine Maliye Bakanlığı, Eylül ayı bütçe gerçekleşmesine ilişkin rakamları kamuoyuyla paylaştı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada 2019 Eylül ayından bütçe gelir ve gider dengesinde büyük bir açık olduğu duyuruldu.

Bakanlığın söz konusu açıklamasında Eylül ayında devletin 58 milyar 884 milyon TL gelir elde etmesine karşın 80 milyar 534 milyon TL ise gider yaptığı açıklandı.

Açıklanan rakamlara göre Eylül ayındaki bütçe açığının 10 milyar 630 milyon TL olduğu ortaya çıktı.

EYLÜL AYINDA FAİZE 11 MİLYAR TL ÖDEME YAPILDI

Eylül ayında 80 milyar 534 milyon bütçe gider gerçekleşmelerinin 69 milyar 514 milyon TL'lik kısmını faiz dışı giderler oluştururken, 11 milyar 20 milyon TL'lik kısmını ise faiz giderleri oluşturuyor.

Bu kapsamda AKP hükümetinin sıcak para ve borca dayalı ekonomi politikaları yaşanan ekonomik krizi daha da derinleştiriyor.

Diğer taraftan AKP'li yöneticilerin faizden rahatsız olduklarını ifade eden açıklamalar yapmasına rağmen faize dönük uygulamalarda ısrar etmesi açıklanan bütçe sonuçlarında ise dikkatlerden kaçmıyor.

Ayrıca 2019 bütçesi düzenlenirken totalde bütçe açığının kümülatif olarak 80 milyar TL olarak öngören AKP hükümeti, bütçe açığı öngörüsünde de hesaplama hatasına düştüğü görüldü.

Bu çerçevede 2019 bütçesinin 12 aylık periyodu için öngörülen 80 milyar dolarlık bütçe açığının 2019 Eylül ayı bütçe sonuçları itibarıyla 89 milyar TL'ye ulaşması AKP hükümetinin bütçe hedeflerini de tutturamadığını gösterdi.

EYLÜL AYINDAN İÇ BORÇLANMA ARTTI

Eylül ayı borçlanma stratejileri bakımdan alınan pozisyonlara bakıldığında borç stokunun da arttığı görüldü.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Eylül ayında net 13 milyar 698 milyon TL iç borçlanma kullandığını açıklarken 2 milyar 290 milyon TL'lik de iç borç ödemesi yaptığını bildirdi.

Bakanlığın verilerine göre Eylül ayı sonuçlarına göre borç stokunun ise 11 milyar TL artığı anlaşıldı.