Et ve Süt Kurumu’nun, yerli üreticiden almadığı fiyata yurtdışından et ithal ettiği ortaya çıktı. Türkiye ikili ilişkiler kapsamında Bosna Hersek’te et ithal ederken, ithal edilen etin fiyatı bugüne kadar bilinmiyordu. Bosna Hersek’ten ithal edilen etle ilgili olarak ortaya çıkan 17 Ağustos 2020 tarihli fatura, yerli üreticiden daha pahalı bir fiyata Bosna Hersek’ten et ithal edildiğini ortaya çıkardı. 

ET İTHALATINI TARIM KREDİ'NİN İŞTİRAKİ TAREKS HAYVANCILIK YAPIYOR 

Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraki olan Tareks Hayvancılık’ın Bosna Hersek’te kurduğu Tareks BH şirketi üzerinden Et ve Süt Kurumu’na ithal edilen Bosna Hersek menşeli soğutulmuş kemiksiz sığır eti, kilogramı 5.20 Euro’dan Türkiye’ye getirildi. Ağustos ayında Euro kuru 8.7 lira iken, ithal edilen etin kilogram maliyeti 45 lira oldu

YERLİ ÜRETİCİYE 39 LİRA, İTHAL ETE 45 LİRA

Diğer yandan Et ve Süt Kurumu Ağustos ayında yerli besicinin hayvanını karkas kesim fiyatı olarak 32 liradan kesiyordu. Bunun kemiksiz et fiyatı karşılığı ise 38, 39 liraya ediyor. Bu rakamlara göre, Et ve Süt Kurumu yerli besicinin hayvanını kemiksiz et olarak 38, 39 liradan alırken, Bosna Hersek’ten kemiksiz etin 45 liradan ithal edilmesi dikkat çekti.

1645 TON KEMİKSİZ ET İTHALATINA 8.5 MİLYON EURO ÖDENDİ 

Ağustos ayında Bosna Hersek’ten 1645 ton soğutulmuş kemiksiz et ithal edilirken, bunun karşılığında 8 milyon 554 bin Euro ödendi. 

ŞOK FATURA HAYVANCILIKTA UYGULANAN ÇARPIK POLİTİKAYI GÖZLER ÖNÜNE SERDİ 

Söz konusu ortaya çıkan fatura, Türkiye’de ne kadar çarpık bir hayvancılık politikasının uygulandığını da gözler önüne serdi. Yerli üretici artan maliyetlere rağmen zararına hayvanlarını kestirmek zorunda kalırken, Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki ikili ilişkiler gerekçe gösterilerek bu ülkeden daha pahalıya et ithal edilmesi manidar bulundu. 

Kaynak: Milli Gazete / Sadettin İnan