Cumhurbaşkanı Recep   Tayyip Erdoğan, "Nas var, faiz haram" demesine rağmen 20 Aralık gecesinde açık açık vatandaşı faize davet etmişti. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da 'haram' fetvası verilen dolara endeksli yeni TL mevduatı sistemine ilişkin ekonomist Alaattin Aktaş'tan çarpıcı yorum geldi.

Hazine ve Maliye  BakanYardımcısı Murat Zaman'ın,  TBMM'de dua istediği yeni ekonomi sisteminin boşa çıktığını öne süren Aktaş, "Ciddi bir tutar olsaydı, tören düzenlenirdi, tören!" dedi.

Dünya yazarı Alaattin Aktaş'ın köşesinde ilgili bölüm şu şekilde:

"Dilimize kur korumalı mevduat olarak yerleşen uygulamanın dövizden TL'ye geçişe ilişkin ayağı çok daha önemseniyor ve burada ciddi bir hareket olmayınca gerçek kişiyle sınırlı kapsam tüzel kişileri de içine alacak şekilde genişletildi. Bu kapsam değişikliği bile tek başına vatandaşın bu uygulamaya ilgi göstermediğinin kanıtı gibi.

Tüzel kişilerin sisteme başlangıçta dahil edilmeyip şimdi kapsanmasının birkaç nedeni olabilir...

Bir olasılık başlangıçta tüzel kişiler akla gelmemiştir. Olabilir mi, pek sanmıyoruz.

Bir diğer olasılık, “Bize gerçek kişiler yeter, vatandaş zaten bu uygulamaya akın edecektir” diye düşünülmüştür. Böyle düşünülmüş ama aradan bir ay geçmeden tüzel kişilere bir anlamda ihtiyaç duyulur olmuşsa, demek ki gerçek kişiler bu uygulamaya öyle pek de ilgi göstermemiş.

Resmi açıklama yapılmalı

Peki bu uygulamaya vatandaşın yoğun ilgi gösterdiği ve tutarın 100 milyar lirayı aştığı yönündeki açıklamalar ne oluyor? Kaldı ki 100 milyar gerçekten aşılmış olsa bile bu önemli bir tutar mı? Bankalarda yaklaşık 5 trilyon lira mevduat var. 100 milyar dediğiniz tutar, toplamın yalnızca yüzde 2’si! Bu mu yani yoğun ilgi!

Vatandaş bu uygulamadan yararlanmak için bankalara akın edecek; ama bu konudaki veriler ayak üstü yapılan açıklamalarla geçiştirilecek!

Ciddi bir tutar olsaydı, tören düzenlenirdi, tören!"