Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Merkez Bankası başkanımla görüştüm. Faizleri düşürmemiz şart" açıklamasının ardından doların yükselişe geçip tarihi rekor kırarak 8,82 liraya kadar yükselmesi gündemdeki yerini koruyor. konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan ekonomist Selçuk Geçer, "Bu olaydan birilerinin haberi var ve 'pozisyon almışlar mıdır?' bence bu ihtimal çok yüksek" ifadelerini kullandı. 

DENEME ATIŞI YAPILDI

Erdoğan'ın faiz sinyali ile deneme atışı yapıldığını kaydeden Geçer şöyle konuştu: 

"Kamuoyunda birileri yine köşeyi döndü diye bir endişe var ama bu ispatlanabilir bir şey değil. Sanki aklına geldi söyledi gibi bir hava var. Bunun ben bir deneme atışı olduğunu düşünüyorum. Piyasaların kapalı olduğu saatte yapıldı sadece Asya piyasaları açıktı, o da çok sığ. Bence orada bir deneme atışı yapıldı "Bir nabız yoklayalım faizi indirsek ne olur" diye düşündüler."

ÇATIR ÇATIR SATTILAR

Erdoğan'ın açıklamasının ardından fırlayan doları dizginlemek için döviz satıldığını öne süren Geçer şunları ifade etti: 

"Bu olaydan birilerinin haberi var ve 'pozisyon almışlar mıdır?' bence bu ihtimal çok yüksek. Bu bir organizasyondur demek doğru değil ama şunun bilinçli yapıldığından eminim; 'Bir deneme atışı yapalım indirme niyetindeyiz diyelim piyasa nasıl tepki verecek bakalım' bunu yaptılar zaten. Sığ piyasa olduğu için çatır çatır  dolar satıp 8.60 seviyesinde dengelediler. Ok gibi bir hareket vardı zaten. Çok sert çıktı ve geri geldi."

BİRİLERİ PARA KAZANDI

Yükselişin faturasının 90 milyar olduğunu belirten Geçer şu tepkiyi verdi:

"Kamu bankaları üzerinden Asya piyasalarından satış baskısı oluşturuldu. Bundan birileri ciddi para kazandı ondan şüphe yok bilinçli veya bilinçsiz organize veya değil. 8.48'e dolar alım yazdınız 8.80'den sattınız aradaki fark 90 milyar lira işte." 

Merkez Bankası'nın faiz toplantısını işaret eden Geçer "Merkez bankasının bundan sonraki tavrı çok önemli burada. Merkez Bankası bence faizi sabit tutacak ama tutup Erdoğan'ın dediği gibi Haziran'da 'Biz faizleri indiriyoruz' derlerse işin rengi değişir. 8.80'de durmaz bu sefer" dedi.

HURRA YUKARIYA PATLAR

Odatv'de yeralan iddialara göre,  Enflasyonun gerçekçi olmadığının da altını çizen Geçer "Tüketici enflasyonu da dikkat çekici. Tüketici enflasyonunu 16'ya çektiler. Benim enflasyonda 17.23'te faizim yüzde 19'du, şimdi "enflasyonu 16'ya çekerim yüz baz puan indiririm yaparım" diye düşünüyorlarsa bu piyasada şöyle algılanır; 'Zaten TÜİK verisi gerçekçi değildi, bir de gerçekçi olmayan faiz indirimi yapıldı...' Dolar hurra yukarıya patlar" diye de ekledi. 

HER YOL İNŞAATA ÇIKIYOR

Faizleri indirip inşaat sektörünün önünün açılacağını düşündüğünü aktaran Geçer sözlerini şöyle bitirdi: 

"Benim aylar önce teorim buydu. Haziran, Temmuz'a doğru fazileri indirip inşaat sektörünün önünü açacaklardı. Kredi musluklarını açabilmek için bunu yapacaklar diyordum. İkinci bir alternatifleri de şu olur faizi indirirler dolar patlar vatandaş da parasını bozdurur konut alır diye bir plan da olabilir kafalarında. Her yol inşaata betona çıkıyor."