Türkiye'deki ekonomik gelişmeleri takip eden ve yorumlayan ünlü İngiliz ekonomist Timothy Ash, dolar kurunun 16,35 TL'ye çıkmasının ardından sosyal medya hesabı üzerinden dikkat çeken yorumlarda bulundu. 

Merkez Bankası'nın artık doları durdurmaktan vazgeçtiğini belirten Ash, doların bir sonraki seviyesini sorguladı. Türkiye'nin enflasyon-devalüasyon sarmalında olduğunu belirten Ash, "Erdoğan erken seçim öncesi dolar kurunda yeni seviye belirliyor" dedi.

Ash'in yaptığı analiz şu şekilde:

" Lira  16'da duruyor gibi görünmüyor, bir sonraki durağı neresi? Yetkililer, seçimler öncesinde sınırlı döviz rezervleri göz önünde bulundurulduğunda, liranın daha zayıf, daha savunulabilir bir yeni seviyeye oturmasına izin verecek şekilde geri adım atmış görünüyor. 17? 18? 20?

Türkiye'de sanırım soru şu: Erdoğan'ın lira ve ekonomi savunmasını bıraktığı bir ortamda yeniden seçim stratejisi, İsveç ve Finlandiya'nın üyeliği, Yunanistan - Kürtler ve  Suriye'ye yeni bir harekat üzerinden NATO ile gerilim çıkarmak mı? 

Müdahaleden vazgeçtikleri çok açık. %70'lik enflasyonla, lirayı sürekli olarak daha zayıf yönetmeleri veya büyük bir reel değerlenme ile karşı karşıya kalmaları gerekiyor. Enflasyon - devalüasyon sarmalındalar. Erken seçimlerden önce savunmak için yeni bir seviye mi belirliyorsunuz"