Muharrem Sarıkaya, Ukrayna savaşının bölgeyi olumsuz etkileneceğini yazdı. Habertürk'teki yazısında özellikle turizm alanının ciddi bir zarar göreceğini belirtti. İşte yazının ilgili kısmı:

SIFIR ÇEKERSEK ŞAŞMAYIN

Rusya (5) ve Ukrayna’dan (2) geçen yıl gelen turist sayısı 7 milyon civarındaydı; bu yıl pandeminin etkisinin de azalması nedeniyle 10 milyona çıkması hedefleniyordu.

Rusya’nın Ukrayna işgali beklentiyi yerle yeksan etmiş.

Daha ilerisi Türkiye’ye turist taşıyan yerli ve yabancı şirketlere uçak kiralayan firmalar da “Rusya sahasına uçaklarımızı sokmayın” mesajları çekmeye başlamış.

Hem kat edilen yolun uzamasına bir de uçak sayısının azalması eklenecek.

Bu kadar insanın ülkeden kaçtığı Ukrayna’dan turist beklemek ise gelişmeler bu şekliyle devam ederse zaten hayal.

Aktardığına göre Ruslar da bu durumun farkında.

Eğer Rusya işgalini sürdürür, Ukrayna’da iç çatışma yükselir ise “bu yıl Rusya ve Ukrayna’dan gelecek turistte ağır sıkıntı” durumu ile karşılaşılabilir.

EN DÜŞÜK 5 MİLYAR DOLAR

Bunun maliyetinin ne olacağına dönük birçok hesap var.

En gerçekçi rakamı ise TUSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Önder Sezgi dün sohbet ederken dile getirdi.

Sezgi’nin hesabına göre en iyimser hale gelmesi halinde dahi toplam kayıp 5 milyar dolar civarında olur; beklenti ise 10 milyarı aşacağı noktasında.

Ancak turizmcilerin yaklaşımı bunun çok daha ağır olacağının sinyalini veriyor.

UZMANLAR NE DİYOR?

Siyasi uzmanlar ve bir çok ekonomiste göre AKP yönetimi, cari açığı kapatmak ve kuru düşürmek için turizm gelirlerine güveniyor. Ancak son yaşanan kriz turizm gelirlerinin ciddi bir biçimde düşeceğine işaret ediyor.