Cumhurbaşkanı Erdoğan "Ben ekonomistim, bu kardeşinize yetkiyi verin, ondan sonra faizle, şunla bunla nasıl uğraşılır göreceksiniz" dedikten sonra tarihe geçti. AK Parti, Cumhuriyet tarihinde ilk kez faiz borcu anapara borcunu geçti.

AK PARTİ CUMHURİYET TARİHİNE GEÇTİ

Dünya gazetesi yazarı ekonomist Alaattin Aktaş, bugünkü köşe yazısında Türkiye'nin iç borç yüküne dikkat çekti. 'İç borç anapara tutarı ilk beş ayda 188 milyar lira artarken, faiz yükündeki artış 1.3 trilyona yaklaştı'' diyen Aktaş, "Cumhuriyet tarihinde ilk kez, ödenecek faiz toplamı, anapara toplamını aştı" dedi.

''BU NASIL BORÇ YÖNETİMİ''

"Borç devletin değil de sizin olsa böyle mi yönetirdiniz?" diyen Aktaş şu ifadeleri kullandı:

"Bakanlık geçen hafta sonunda bu kez mayıs verilerini açıkladı ve faiz ödemesi tırmanmış gidiyor. Mayıs ayı itibarıyla Hazine’nin ödeyeceği toplam iç borç anaparası 1.5 trilyon lira.

Peki bu anapara için ödenecek faiz ne kadar; tam 2 trilyon 53 milyar lira.

Bu sayıların anlamı şu; Hazine mayıstan itibaren hiç iç borç almasa bile artık 1.5 trilyon lira anapara ve yaklaşık 2.1 trilyon lira faiz olmak üzere 3.6 trilyon lira ödeme yapacak.

Lütfen dikkat; hiç borç almasa bile! Ama bu da yetmez!

Hiç borç alınmasa bile ödenecek tutar artabilir; hem anapara, hem faiz. Çünkü borçlanmanın bir kısmı döviz cinsinden, bir kısmı dövize endeksli...

Dolayısıyla bu borçlanmalarda anapara da sabit değil, ödeme tarihindeki kura göre tutar artabilir ve muhtemelen de artacaktır. Faiz deseniz o hiç sabit değil, yerinde duramaz!

Zaten faizin kıpır kıpır olduğu belli değil mi? Daha geçen aralık ayında ödenecek toplam faiz şimdiki düzeye göre bakıp söylersek hiçbir şey değil, 'Yalnızca 795 milyar lira'.

Aradan beş ay geçiyor, mayısa geliyoruz, ödenecek faiz tam 1.3 trilyon lira artmış ve 2.1 trilyona yaklaşmış. Aralıktan mayısa tam yüzde 158 artış. Bu dönemde anapara yükümlülüğü ne kadar artmış? Yüzde 14 oranında 188 milyar lira. Anapara 188, faiz 1.3 trilyon lira artış göstermiş.

Bunu sağlamak için 'şahane' bir iç borç yönetimi uygulanıyor demektir; borç verenler açısından.