18,60 seviyesine çıkan dolar kuru, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı -haram olan- hazine garantili kur korumalı TL mevduatı sistemiyle 11 TL'nin altına gerilemişti. Dolar kurunun yeniden 13 TL'nin üstüne çıkmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kura yeni müdahale sinyali geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın B planını açıklayan ekonomist Şeref Oğuz, kur korumalı TL mevduat sistemi işe yaramazsa 'enflasyon korumalı mevduat sistemi'ne geçilebileceğini söylemişti. Oğuz'un açıklamasının ardından Erdoğan'ın danışmanı Prof. Dr. Göksel Aşan da AK Parti hükümetinin enflasyona karşı garanti vermeye hazırlandığını söyledi.

Japon gazetesi Nikkei Asia'ya konuşan Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, Erdoğan'ın ülkeyi cari fazla verme yoluna sokacak Türk Lirası bazlı bir dizi yeni finansal araç hazırlığında olduğunu belirtti.

Sinan Tavşan imzalı haberde, "Hazine ve Maliye Bakanlığı enflasyona endeksli enstrümanlar üzerinde çalışıyor. Bunun, kur korumalı lira mevduat ürünü ile rekabet eden yeni bir banka mevduat ürünü olacağını düşünmüyorum" diye konuşan Aşan'ın doğrudan ifade vermeden tahvil ihracını işaret ettiğini öne sürüldü.

Haberde ayrıca Asan'ın yastık altında olduğu değerlendirilen 5 bin ton altın ve altın takının fiziki altına dönüştürülebilir altın sertifikaları yolu ile finansal sisteme getirilmesi için çalışmaların devam ettiğini vurguladığı da belirtildi.

Kur korumalı mevduata yatırımcıların gösterdiği ilgiden memnun olduklarını aktaran Asan "Kişisel olarak bu yeni mevduat enstrümanları ile dövize endeksli lika hesaplarına bir ayda 150 milyar lira toplanmasını, aynı dönemde ek 5 milyar dolarında standart döviz hesaplarından liraya döndürülmesini bekliyorum" dedi.

Konuyla ilgili olarak Piri Reis Üniversitesi ekonomi profesörü Erhan Aslanoğlu, "Çok yüksek bir enflasyon dönemine gireceğimiz düşünüldüğünde enflasyona endeksli tahviller, dolar alma isteğinin bir kısmını engelleyebilir" dedi

Kaynak: Milli Gazete