Hafta başında açıklanan büyüme rakamlarıyla düşen Dolar  kuru bugün açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi rakamlarıyla yükselişe geçti.

Dolar kuru pazartesi Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı 3. Çeyrek büyüme rakamlarıyla düşüşe geçti.

DOLAR ENFLASYON RAKAMLARIYLA  YÜKSELDİ

TÜİK’in açıkladığı 3. çeyrek büyüme rakamlarında geçen yılın aynı dönemine göre 6.7 oranına artış gözlemlenirken bu oran beklenenin üzerinde gelince geçtiğimiz hafta sonunu 7.85 TL seviyelerinde kapatan dolar kuru 7.75 TL’ye kadar düştü. Daha sonra gelen alımlarla bir miktar yükselen dolar kuru bugün açıklanan kasım ayı enflasyon verileriyle birlikte yükseliş hareketini sürdürdü.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre tüketici fiyat endeksi Kasım'da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,03 artış kaydetti. Aylık bazda artış ise yüzde 2,3 oldu. Dolar kuru bu haberle birlikte 7 kuruş yükselerek 7.92’ye kadar çıktı. Kur daha sonra bir miktar geriledi ve şu sıralarda 7.90 TL seviyelerinde alıcı buluyor.

DOLAR KURUNU ARALIK AYINDA NELER BEKLİYOR?

11 Aralık AB Lİderler toplantısı

Dolar kuru için 2020'nin aralık ayı oldukça önemli. 10 -11 Aralık'ta gerçekleştirilecek olan Avrupa Birliği Liderler Toplantısı'nda masadaki en önemli konu Türkiye İle  Yunanistan  arasındaki Doğu Akdeniz meselesi olacak. Bilindiği üzere AB ülkeleri Türkiye'nin bu haklı mücadelesinde Yunanistan tarafını tutuyor. Zirveden çıkacak bir yaptırım kararı ekonomik sıkıntılar içinde boğuşan ve Merkez Bankasıı net rezervleri ekside olan Türkiye'nin ihracat kalemini büyük ölçüde etkileyecek. Ekonomistler muhtemel olarak alınacak yaptırım kararının dolar kurunda yeni zirveleri getirebileceğini ifade ediyor.

24 Aralık TCMB faiz toplantısı

Dolar için Aralık ayındaki bir başka önemli gün ise 24 Aralık'ta Merkez Bankası'nın PPK toplantısı olacak. Merkez Bankası Başkanlığı'na getirilen Lütfi Elvan PPK toplantısına başkanlık ettiği ilk oturumda piyasaların beklediğini yapmış ve faizler 425 baz puan artırararak yüzde 15 seviyesine çıkarmıştı. Lütfi Elvan 24 Aralık'ta bir sınav daha verecek. Merkez Bankası'nın alacağı faiz kararı dolar kurunun seyri açısından oldukça önemli