Enflasyon Araştırma Grubu’nun ( ENAG) kurucusu Prof. Dr. Veysel Ulusoy, TÜİK'e onaylatılmadan yayımlanan istatistiklere hapis cezası gelmesine yönelik dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Daha önce TÜİK'in enflasyonu yüzde 40'larda bırakacağını söyleyen Ulusoy, "TÜİK bizden 3 ay gecikmeli geliyor. Böyle giderse TÜİK’in aylık yüzde 1,5 açıkladığı enflasyon yüzde 80’leri bulacak. Hatta üç haneyi de görebilirler. " dedi.

Gerçek Gündemde Ekonomi Notları adlı programda konuşan Veysel Ulusoy'un açıklamaları şu şekilde:

"Daha önce TÜİK’i yönetenlerin tarafımıza açtırdığı soruşturmalar vardı. İki tanesi kapandı, iki tanesi istinafta. Zannedersem onlardan sonuç çıkmayacağı için böyle bir şeye yeltendiler. Kurum da bizim Türkiye Cumhuriyeti de bizim. Bu kurumu kimsenin ayaklar altına almaması lazım. Koskoca kurumda dört tane avukat, 5 tane araştırmacıya saldırıyor, bu kabul edilemez. Bunun nedeni rahatsızlık. 3 haneli enflasyonun varlığı karar vericileri rahatsız ediyor. Toplum olarak bizim cebimiz onlardan daha da rahatsız. ‘TÜİK’te çalışanların enflasyonu nedir?’ diye bir anket yapsak bakalım ne diyecekler? Bunu yapalım. Veya bizi mahkemeye veren o avukatların ya da hukuk adamlarının enflasyonun enflasyonu yüzde 61 mi?

Bize ilk soruşturma açtıklarında enflasyon oranımız yüzde 36,7 idi. Bunlar biz kesinlikle demokratik bir ortam istiyoruz, onların sesini kesmek istemiyoruz diye yazmışlardı. Bu kapsamdaki soruşturma TÜİK’in 6. maddesinin 3. bendindeki nedenlere dayanıyordu. Sonuncu soruşturmada direkt kapatılması, sesinin kesilmesi enagrup.org. (https://enagrup.org)un yayından kaldırılması, ENAG’ın (https://twitter.com/ENAGRUP) twitter hesabının kapatılması gündeme geldi. ENAG’ın yasaklaması gündeme gelirse ekonomektri de yapmayalım. 

Asla geri adım atmayacağız. TÜİK vasıtasıyla hükümet böyle bir yasayı çıkartırsa TÜİK’ten de izin almadan da yayınlayacağız. Bu kadar basit. Ne olursa olsun. Bilim meydan okuma yeridir aslında. 6-7 yıldır var olan emeğimiz yok edilmesine müsaade etmeyiz.

Kasım ya da aralıkta şunu söyledim böyle giderse resmi enflasyon bile yüzde 60’ı bulacak dedim. Bizde enflasyonun 40 puan artması baz etkisiyle oldu. TÜİK bizden 3 ay gecikmeli geliyor. Enflasyonun hangi aşamada seyredeceğini nasıl müdahale edileceğini bilmiyorum. Bu ayın ilk 15 gününde enflasyon yüzde 4 civarında artış gösterdi. Biraz hızı kesildi. Böyle giderse TÜİK’in aylık yüzde 1,5 açıkladığı enflasyon yüzde 80’leri bulacak. Hatta üç haneyi de görebilirler. Matematik ve istatistik ortada kimse kimseyi kandırmasın."