Son yılların tartışmalı kurumu haline gelen Türkiye İstatistik Kurumu şaibeli enflasyon oranlarıyla hem asgari ücretlinin hem de emeklinin maaş farklarını adeta yedi. TÜİK açıkladığı enflasyon oranlarıyla, sokaktaki enflasyon oranları arasında neredeyse yüzde 30'luk bir fark bulunuyor. Bu da emeklilerin alacağı enflasyon zammının törpülenmesine neden oluyor. Geçinemeyen emekliler ise bankaların faiz tuzağına düşerek ihtiyaç kredisi kuyruğuna giriyor.

TÜİK'İN RAKAM OYUNLARI

Geçtiğimiz altı aylık dönemde gıdada yaşanan yüzde 40 'lık ulaşımda ise yüzde 300'lük fiyat artışlarını görmezden gelen TÜİK, enflasyon rakamlarını sepet oyunlarıyla küçültmeye çalışıyor.

Öte yandan İstanbul Ticaret Odası İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi'nde yer alan 242 ürünün 116'sının perakende fiyatı arttığı açıklandı. 

3 TEMMUZ'DA AÇIKLANACAK

SSK, Bağ-Kur, tarım emeklileri, ocak ve temmuz olmak üzere senede iki kere ve bir önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranına göre maaşlarını zamlı alıyor. TÜİK, 2020 ocak-mayıs enflasyonunu açıkladı. 5 aylık enflasyon yüzde 4.57 olarak gerçekleşti. Buna göre de SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 4.57 zam alabilecek. Kesin zam oranı ise 3 Temmuz’da açıklanacak, geçmiş 6 aya ait enflasyon oranına göre netleşecek.

Kaynak.Milli Gazete