2022 asgari ücret miktarının 4253 TL olarak açıklanmasının ardından 13,5 milyon emekliyi yakından ilgilendiren emekli maaşı zammı için gözler hükümete çevrildi. Vatandaşlar, memura zam ve emekli maaşı zammı için konuşulan rakamları merak ediyor. En çok merak edilen konuların başında 2022 emekli maaşı zammı ve memur maaşı zammı ne kadar olacak sorusu geliyor. SSK ve BAĞ-Kur emekli maaşı düşük olanlar ciddi artışların yapılmasını istiyor. 2022 emekli maaşı zammı için geri sayım başladı. Aralık ayı enflasyon rakamına göre şekillenecek olan emekli maaşı için Ankara’da çeşitli rakamlar konuşulsa da SSK ve Bağ-kur emekli maaşı için kesinleşen bir şey yok. Ek protokol yapılan memurların yeni zammı için formüller de konuşuluyor.  Memura zam için ikinci ay 6 zammının öne çekilmesi ve seyyanen artış talepleri var. Emekli maaşı zammı için ise kademeli artış formülü üzerinden duruluyor.

EMEKLİYE VE MEMURA MAAŞ ZAMMI: SELVİ GÖRÜŞMEYİ ANLATTI

2022 yılında emekli maaşı ve memur maaşı zammı ne kadar olacak? sorusu son günlerin en çok merak edilen konusu oluyor. İktidara yakın olarak bilinen Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi ise bugünkü yazısında memur maaşı zammı ve emekli maaşı zammı için Vedat Bilgin ile yaptığı görüşmeyi aktardı. Selvi, “Fiyat artışları karşısında memurlarımızı ve emeklileri rahatlatacak bir düzenlemeye ihtiyaç var. Hafta sonu Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’le bir temasım oldu. Enflasyon oranı açıklandıktan sonra memur maaşları ve emeklilerle ilgili çalışmalara başlayacaklarını söyledi. O nedenle bu aşamada bir oran ya da rakam söylemesinin mümkün olmadığını ifade etti.” dedi.

EMEKLİ MAAŞI VE MEMURA ZAM NE KADAR OLACAK?

Abdulkadir Selvi, Çalışma Bakanı Bilgin’in emeklilerle ilgili kapsamlı bir çalışma yaptıklarını söylediğini aktardı. Emekli maaşı zammı için henüz bir miktar olmadığına dikkat çeken Selvi, “Asgari ücrete paralel bir artış bekliyorum.” dedi.

Selvi’nin bugünkü yazısının ilgili kısmı şöyle:

“Ekonomik sıkıntı, fiyat artışları ve dövizin yükselişi en çok dar gelirlileri etkiliyor. Asgari ücretle çalışanlar, emekliler ve memurlar hayat pahalılığını en derinden hisseden kesimleri oluşturuyor. Bu ekonomik dalgalanmaya işsiz olarak yakalananların ise Allah yardımcısı olsun.

Düşük enflasyonu, üretimi ve yüksek büyümeyi esas alan yeni tip ekonomik modele ilişkin en önemli kaygım, insan unsuruydu. Çünkü AK Parti her zaman ekonomik modelinin merkezine insanı koydu. Refah artışını esas aldı. Ekmeği büyüttü. İnsanların ev ve araba sahibi olması için düşük faizli kredileri devreye soktu.

ACI REÇETE YOK

Yeni tip ekonomi modelinde beni en çok tedirgin eden, vatandaşa acı ilaç içirilmesi tehlikesiydi. Umudum Erdoğan’dı. O nedenle “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” düsturunu esas alan Erdoğan’ın vatandaşa acı reçete çıkarılmasına izin vermeyeceğini düşünüyordum.

Asgari ücret artışında inancımın yanlış olmadığını gördüm. Asgari ücret yüzde 50 oranında arttı. Çalışanlar bu oranı fazlasıyla hak ediyorlar. Eğer ekonomik dalgalanma devam ederse çalışanları hayat pahalılığı altında ezdirmemek için başka destekler de düşünülmeli. Madem büyüyeceğiz, bu artıştan pay almak en çok dar gelirlilerin hakkı.

BAKAN VEDAT BİLGİN NE DEDİ

Şimdi önümüzde memur ve emekli maaşlarına yapılacak olan artışlar duruyor. Özellikle emeklilerin durumu çok sıkıntılı. Bu memurların iyi olduğu anlamına gelmiyor. Fiyat artışları karşısında memurlarımızı ve emeklileri rahatlatacak bir düzenlemeye ihtiyaç var. Hafta sonu Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’le bir temasım oldu. Enflasyon oranı açıklandıktan sonra memur maaşları ve emeklilerle ilgili çalışmalara başlayacaklarını söyledi. O nedenle bu aşamada bir oran ya da rakam söylemesinin mümkün olmadığını ifade etti.

REFAH PAYI

TÜİK enflasyon rakamlarını 3 Ocak’ta açıklayacak. Kamu çalışanları için ağustos ayında yapılan bir anlaşma var. Buna göre 2022 yılının ilk yarısı için yüzde 5 zam artı son 6 ayın enflasyon farkı esas alınmıştı. İkinci yarı için yüzde 7 zam artı enflasyon farkı olarak anlaşmaya varılmıştı. Ama ekonomik sıkıntılar nedeniyle çalışanların ve emeklilerin hak kaybının telafi edilmesi için refah payı verilmesi üzerinde anlaşmaya varıldı. Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın çabasının ve Çalışma Bakanı Bilgin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın olumlu yaklaşımının altını çizmek gerekiyor. Asıl artış refah payı üzerinden yapılacak. Bu seyyanen mi yoksa oransal bir artış şeklinde mi olacak belli değil.

Çalışma Bakanı Bilgin, ayrıca emeklilerle ilgili kapsamlı bir çalışma yaptıklarının da altını çizdi. Özellikle de emeklilerin ciddi bir maaş zammına ihtiyacı var. Hele alt seviyeden aylık alan emeklilerin.

ASGARİ ÜCRETTEKİ SEVİYE

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni asgari ücreti açıklarken çalışanlarımızı hayat pahalılığı altında ezdirmemeye kararlıyız demişti. Erdoğan, insan odaklı siyaset yapan bir lider. Bu millete sevdalı bir lider. Fiyat artışlarının memur ve emeklilerimizi nasıl sıkıntıya soktuğunu bildiğinden eminim. Uykularının kaçtığından kuşkum yoktur. O nedenle asgari ücrete paralel bir artış bekliyorum.”