Elektrik Fiyatı 2022 yılı itibariyle yüzde 52 ile yüzde 130 arasında değişen oranlarda zamlandı. Son zamla bir­likte konutlarda kullanılan kilovatsaat (kWh) elektriğin bedeli, Ocak 2018'den bu yana yüzde 370 oranında artmış oldu.

Sözcü'den Taylan Büyükşahin'in haberine göre hükümet, son yıllarda elektrik ve doğalgaz­daki fiyat artışlarını konutlar yerine sanayiye yansıtıyor­du.

Bu uygulama sürdürüle­mez olunca elektrikte kade­meli tüketim sistemi devreye alındı. Böylece, her tüketici grubu kendi tükettiği kadar fatura ödeyecek.

38 MİLYON ABONE ETKİLENECEK

Elektrik abone grupları içinde en büyük grubu meskenler oluşturuyor. 38 milyon adedi bulan mesken aboneleri içinde aylık 150 kWh ve altında tüketim yapanların sayısının yaklaşık 6 milyon oldu­ğu ifade ediliyor.

Böyle olunca da yapılan yüzde 52'lik zamdan etkilenecek grup 6 milyon olurken, 32 milyon mesken abonesi de yüzde 130'luk zamla karşı karşıya kalacak. Daha önce bu zamlar mesken aboneleri yerine sanayi başta olmak üzere diğer tüketici grup­larına yansıtılıyordu. Bu sübvansiyon sistemi enflasyonu yükselttiği için eleştiriliyordu.

GÜVENCE BEDELLERİ DE ARTTI

Elektrikte teminat bedeli ola­rak da bilinen güvence bedelleri de zamlandı. EPDK tarafından yapılan açıklamaya göre, elekt­rikte güvence bedelinde sanayi ve ticaret aboneleri için kilovat­saat başı birim bedeli 129.6 lira, mesken için ise 45.6 lira olarak belirlendi.

2021'de güvence bedeli mesken için 37.6 TL, ticarethane için ise 106.9 TL idi. Yapılan zam oranı yüzde 21.2 seviyesinden gerçekleşti. Güven­ce bedelinde ayrıca şehit aileleri ve muharip gaziler için 22.8 lira, tarımsal sulama, aydınlatma ve diğer abone grubu için 61.5 lira fiyat belirlendi.

Kaynak: Milli Gazete