Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine toplantısı sonrasında dün elektrik faturalarında yapılan KDV indirimini açıklamıştı. Kademe sınırı 210'dan 240 kWh’'e yükseltilirken, elektrik üretiminde kullanılan doğal gaza bu yıl 3 kez zam yapılmasının ardından uzmanlardan kritik uyarı geldi.

BOTAŞ'tan yapılan açıklamayla 1 Mart itibarıyla elektrik üretim amaçlı tarifeye yüzde 18,3 oranında zam geldi.

Uzmanlar elektrik maliyetlerinin artmasıyla birlikte elektrik faturalarında yeniden zam yapılması bekleniyor. TEİAŞ’ın verilerine göre, geçen yıl üretilen 331 milyar kilovatsaati bulan elektriğin yüzde 32,71’lik kısmı doğal gaz çevrim santralleri tarafından üretildi.

2022 yılının ilk ayında da toplam üretimin yüzde 26,6’sı doğal gaz ve LNG santralleri tarafından gerçekleştirildi. Elektrik üretiminde ithal kaynakların payı azaltılmadığı sürece, maliyet ister istemez tüketicilerin faturalarına yansıtılacak. 

Uzmanlar, elektrikte arz güvenliğini ve halkın daha ucuz enerji kullanımını sağlamak amacıyla yerli ve yenilenebilir enerjinin ön plana çıkarılmasını öneriyor. Bu kapsamda hem yenilenebilir yatırımların artması hem de yerli kömürle çalışan ve çevre yatırımlarını yapmış olan termik santrallerin öne çıkarılması gerektiğini belirtiyor. 

Kaynak: Milli Gazete