1 Haziran itibarıyla konutta kullanılan elektriğin ilk dilim kilovatsaat fiyatı 1.25’ten 1.44 liraya, 240 kilovatsaatin üzerindeki kullanım için geçerli olan ikinci dilimde ise 1.89 lira olan kilovatsaat fiyatı 2.16 liraya çıktı. Dolayısıyla elektrik kullanımına daha çok dikkat etmek gerekiyor. Özellikle de prize takılı cihazların bütçede çaktırmadan delik açtığını akıldan çıkarmamalı.

İLK DİLİME GÖRE 350 LİRA

Televizyon, uydu alıcısı, modem, bilgisayar, şarj aletleri, su ısıtıcısı, tost makinesi, alarmlı saat, elektrikli ocak, fırın, kombi, klima... Bu elektrikli cihazlar kullanılmasa dahi prize takılı durumda elektrik tüketmeye devam ediyor. Çalışsa da çalışmasa da sürekli prize takılıyken 3 Watt elektrik tüketen 10 cihaz, yılda 242 kilovatsaat tüketim yapar.

Bunun da ilk dilime göre karşılığı 350 lira. Yani çöpe giden para. Tatil için yola çıkmadan önce evde prize takılı olması gerekmeyen tüm cihazların kapalı olsalar dahi fişini çekin. Gereksiz cihazları fişten çekerek, aylık faturanın yüzde 2’si oranında tasarruf etmek mümkün. Fişleri prizden çekerek, kısa devre veya aşırı sıcaklar nedeniyle elektrik kablolarından kaynaklı oluşabilecek yangınların da önüne geçmiş olursunuz.

ŞALTERLERİ İNDİRİN

Eğer evden uzun süre uzak kalacaksınız ve evdeki tüm elektrikli cihazların kapanmasını istiyorsanız en kestirme yol şalterleri indirmekten geçiyor. Ama evde derin dondurucu, alarm, kamera sistemi varsa bu durumda odaların elektriklerini tek tek kontrol ederek şalterleri indirmeniz gerekiyor.

BUZDOLABINA BUZ TAKVİYESİ

Tatilde buzdolabınızın açık kalması gerekiyorsa dondurucu bölümlerinde daha çok buz olmasını sağlayın. Su dolu pet şişeler, plastik kaplara doldurulacak şebeke suyu işinizi görür. Ne kadar buz olursa dolabın iki çalışma arasındaki zamanı da o kadar uzar. Yani daha az çalışır ve elektrik tüketimi düşer. Yine tatile çıkarken buzdolabının kapağı açılmayacağından derece minimuma ayarlanabilir.

Kaynak: Milli Gazete