Elektrik faturalarına gelen yüksek zamlar vatandaşın belini büktü. Ülke genelinde büyük tepkiye neden olan fatura zamları için hükümetten geri adım geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ( EPDK) elektrik faturalarında yeni düzenleme için çalışmalara başladı. Çalışma ile konut ve ticari işletmelerin faturalarını hafifletme amaçlanıyor. Yapılacak çalışma Erdoğan’a sunulacak. Edinilen bilgiye göre çalışma 5 başlıktan oluşuyor.

Yüksek elektrik faturalarına gelen tepkiler üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan da 31 Ocak’ta yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan, “En düşük tarifede günlük 5 kilovat olarak hesaplanan elektrik tüketim tutarını 7 kilovata dolayısıyla aylık tüketimi 150 kilovattan 210 kilovata çıkarıyoruz.” demişti.

ELEKTRİK FATURALARI İÇİN KONUŞULAN FORMÜLLER

Edinilen bilgiye göre, elektrik faturalarındaki düzenlemede ilk olarak yüzde 18 KDV'nin düşürülmesi planlanıyor. Sanayi, mesken, ticarethane, tarım ve şehit ailelerine uygulanan devlet katkısının artırılması üzerinde de duruluyor.

Elektrikte yüzde 50, doğal gazda ise yüzde 75'e varan bu katkının yükseltilmesi ele alınıyor.

Yoksul ailelere verilen desteklerin artırılması da masada.

Faturasını ödemekte zorlanan 2 kişilik bir aileye şu anda ortalama 103 lira destek veriliyor. Düzenleme kapsamında bu miktarda artış olması bekleniyor.

Faturaların günlük çarpan miktarında da değişikliğe gidilmesi öngörülüyor.

Faturaların yüzde 90'ı günlük 7 kilovat saat üzerinden ve kilovat saati 1,37 liradan hesaplanıyor. Bunun günlük 8 kilovat saate çıkarılması planlanıyor. 8 kilovat saatin üzerindeki tüketimin de 2,06 liradan faturalandırılması düşünülüyor.

Son olarak ticari ve sanayi elektrik abonelerine yönelik bir düzenlemenin de paketin içerisinde yer alması öngörülüyor.

Kaynak: Milli Gazete