Elektrik fiyatlarına sık sık yapılan zamlar vatandaşın belini bükmeye devam ederken, özelleştirilen Türkiye Elektrik Kurumu, fahiş fiyatların dayatıldığı sistemin bir göstergesi oldu.

Bugün elektrik dağıtım alanında faaliyet gösteren şirketler aynı zamanda, AKP'nin gözde inşaat şirketlerinin de birer parçası. Yol, hastane ve havalimanı yapan şirketler aynı zamanda elektriği de dağıtıyor.

Dağıttıkları elektrik ise kamu sermayeli Elektrik Üretim AŞ'den (EÜAŞ) alınıyor. Bir süre önce, EÜAŞ'ın elektrik dağıtan bu şirketlere 'kıyak' gibi bir indirim yaptığı ve elektriği yüzde 17.5 daha ucuza sattığı ortaya çıktı.

Bu konuyu köşesine taşıyan Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, vatandaşın ödediği elektriğe yapılan zammın ise dört yıl içinde yüzde 83.6'ya çıktığını hatırlattı. 

"Dört kişilik bir ailenin faturası 183.4 TL'ye çıkmışken, yapılmış bu indirim" hatırlatmasında bulunan Toker, şirketlere dair de bir görsel paylaştı.

Toker yazısını şu satırlarla sürdürdü:

"Bu tabloyu ikinci kez yayımlıyorum. Ocak ayında “TEDAŞ'ın milyarlık kamu alacağı” başlıklı yazımda Sayıştay'ın TEDAŞ raporunu yazarken hazırlamıştım. Tekrar yayımlıyorum çünkü elektrik dağıtım şirketleri, vatandaşın ne yaşadığıyla ilgili değil. Yüz binlerce vatandaş, işsizlik ve pandemi sarmalında evine ekmek götüremezken, bir de faturalarla boğuşuyor. İşte bu nedenle devletin şefkatle indirim sağladığı şirketler görünür olmalı. Ve şu soru yönetenlere daha çok sorulmalı: Elektrik dağıtım şirketleri devletin neyi olur?"