Dolar/TL, 20 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyeyi görerek 15,90'a dayandı. Yeniçağ Gazetesi yazarı ekonomist Evren Devrim Zelyut, KRT TV’de dün yayınlanan Semra Topçu ile Haftanın Panoraması programında, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik tabloyu ve olası senaryoları değerlendirdi.

Ekonomide kötü gidişata dikkat çeken Zelyut, Kırım savaşından sonra ilk borcu alan Osmanlı devletiyle AK Parti iktidarını kıyasladı. Zelyut, ''Osmanlı 20 yılda nasıl Düyun-u Umumiye’ye gittiyse Allah korusun, 20 yıl AKP kalsa ve bu kafayla gitse Türkiye Hazinesi’ni iflas ettirir” dedi.

Pandemi döneminde ABD'nin 4,5 trilyon dolar para bastığını hatırlatan Zelyut, bunun Amerika’da ‘40 yılın enflasyonu’ olarak nitelendirilen enflasyonu 8,3 gibi bir rakama çıkarttığını ve bu bastığı dolarları piyasadan çekeceğini dolayısıyla Türkiye'nin döviz kurunda yaşanan yükselişi durduramayacağını ileri sürdü.

“AKP BU KAFAYLA TÜRKİYE HAZİNESİNİ İFLAS ETTİRİR”

2017 yılında, Türkiye'nin bütçe açığının 47 milyar olduğunu söyleyen Zelyut sözlerini şöyle sürdürdü:

''Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nden sonra 2020 yılında, bir anda bütçe açığı 178 milyara çıkıyor. Ödediğiniz faiz 133 milyar lira. Bakın, milyarlardan bahsediyorum. Kıyaslamak için söylüyorum; üç-dört tane TÜPRAŞ’ı sermayedarlara veriyorsunuz demektir bu, TÜPRAŞ’ın ederi 50 milyar dolar çünkü. Halkın alın terini tefecilere veriyorsunuz demektir. 2021’e geldiğimizde; 196 milyar lira bütçe açığı, 180 milyar lira da faiz ödemişiz. Nerden baksanız kapkara bir tablo ve nisan ayında 50 milyar lira açık… 2017 yılının tamamında 47 milyar lira açık verirken şimdi bir ayda 50 milyar lira açık veriyorsunuz. Bu böyle devam edemez. 1854 yılında, Kırım savaşından sonra ilk borcu alan Osmanlı 20 yılda nasıl Düyun-u Umumiye’ye gittiyse Allah korusun, 20 yıl AKP kalsa ve bu kafayla gitse Türkiye Hazinesi’ni iflas ettirir.”

Zelyut, TL’nin dolar karşısında değer kaybetmesi ile ilgili de şu değerlendirmeleri yaptı:

“ABD BASTIĞI 4,5 TRİLYON DOLARI PİYASADAN ÇEKTİĞİNDE DOLAR-TL’Yİ TUTAMAZSINIZ”

“Açığı kapatmak zorunda olan iktidar, elinden gelen her şeyi yapıyor. Kur korumalı gibi, haftaya yeni bir ürün çıkıyor. İç talebin dolara gitmemesini sağlamaya çalışıyor ama hesaplayamadıkları şu; Türkiye’de doları yukarı çıkartan dinamik, sadece halkın enflasyonu görüp ‘dolar alayım’ demesi değil. Dünyada çok büyük bir kırılma yaşandı. AKP 2013’te ıskalamıştı, yine ıskaladı. Salgın döneminde Amerikalılar 4,5 trilyon dolar para bastı ve bu, Amerika’da ‘40 yılın enflasyonu’ dediğimiz 8,3 gibi bir rakama çıkarttı. Şimdi Amerikalılar diyor ki ‘Biz bu parayı geri çekeceğiz, çok agresif olabiliriz’ dediler; ‘Bizden öyle 25 baz puan falan beklemeyin’. Bu olduğu zaman dolar-TL’yi, kur korumalıyla, enflasyona endeksli bonoyla ya da başka farklı süper bonolarla falan tutamazsınız.”