Enflasyon artışı mart ayına da damga vururken, tüketici fiyat endeksi aylık yüzde 1.08, yıllık yüzde 16.19 arttı.

Ekonomistler, enflasyonun mevcut ekonomi politikalarıyla düşürülmesinin neredeyse imkansız olduğuna dikkat çekiyor.

Yeniçağ gazetesi yazarı Evren Devrim Zelyut, "AKP Naci Bey'i görevden alarak Lira'ya büyük darbe vurdu. Neden mi? Naci Bey enflasyonun yukarı gideceğini gördüğü için önden 2 puan faiz artırdı. Böylece enflasyonun faizin üstüne çıkmasını önlemeye çalıştı.
Elbette ki enflasyon yukarı giderken sonsuza dek faizi artıramazsınız. Bu durum sadece enflasyonu düşürmek için yapısal çözümlere zaman tanımak için kullanılan geçici bir çözümdür" uyarısında bulundu.

Zelyut, AKP'nin son açıkladığı ekonomi ve reform paketinin 'fos' çıktığına dikkat çekti ve bu durumun yapısal çözüm umutlarını son erdirdiğine değindi. Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınmasının yabancı yatırımcıyı kaçırdığını kaydeden Zelyut, "Şimdi artmaya devam eden kur ve enflasyonla, erimiş yatırımcı güveni ile, faiz ve enflasyon arasındaki makas yine daralmaya başladı. Peki biz neden o kadar yüksek faiz verdik? Alın terimizi neden tefecilere hediye ettik? Yine mi faiz artıracağız? Yoksa 9'a yaklaşan dolarla mı yüzleşeceğiz" sorularını sordu.

Zelyut yazısını şu satırlarla sürdürdü:

"Enflasyonun iki ana nedeni olduğunu defalarca yazdık: Dışa bağlı tarım ve sanayi. Tarımda kooperatifçilik reformunu yapmadığınız sürece yazının girişinde belirttiğimiz rakamlar karşımıza çıkacak. Üreticinin, çiftçinin emeğini aracılar alacak sömürecek, kendilerine ve ailelerine güvenli, zengin bir gelecek kurarken, çiftçi ezilecek. Sadece üretici mi? Tüketici yani hane halkı da sömürüden nasibini alacak.

Bu kan emici sistemi bitirmek için sadece kooperatifler değil büyük bir toprak reformu ve parçalanan tarım arazilerinin birleştirilmesi de şarttır. Ancak bunu yapacak siyasi kadrolar ise, ağalar, beyler, tarikat liderlerinden icazet alarak gelmemelidir. Yüzyıllardır başımıza bela olan bu gruplar Türk tarımının, kalkınmasının önünde duran en büyük engellerdir.

Kooperatifte çiftçi birleşir, sömürüye karşı omuz omuza çalışır, aynı zamanda üniversitelerle iş birliği yaparak verimli tarımı öğrenir, üretim miktarı artar, aracısız satışlarla fiyatlar düşer, çiftçi/köylü aydınlandıkça tarikatlardan da uzaklaşır. Bu işlerin sonunda bahsettiğimiz kesimlerin rant hortumları kesilir.

Sadece tarım mı? Sanayide de bela olan ithalat lobileri vardır. Bunlar alın terimizi ithalatla  Çin'e akıtırken kendileri de bu ticaretten pay alır, semirir, zenginleşirler. Oysa bunların aklı fikri al-sat yani ticarettir. Üretim, sanayicilik umurlarında değildir. Ülke ekonomisinin dışa bağımlı olması işlerine gelir.

Tarımda ve sanayide çöreklenmiş 'Rant Beyleri' temizlenmeden sadece Merkez Bankası'nın para politikası ile enflasyon düşürülemez. Faizi artır, tüketimi düşür, talep düşsün, fiyatlar insin demek ekonominin kolunu bacağını kes kötürüm bırak demektir."