Aralık ayı PPK kararı sonrasında Merkez Bankası, 17 TL'yi aşan dolara karşı 5. kez müdahalede bulundu. Dolar kuru 16,50 TL seviyelerine geri çekilse de müdahaleye rağmen yükselişini sürdürdü. Merkez Bankası müdahalesi sonrasında ekonomist Selçuk Geçer'den dikkat çeken dolar yorumu geldi. 

MERKEZ BANKASI ATEŞLE OYNUYOR

Olağanüstü koşullar içinde olduğumuzu vurgulayan Selçuk Geçer, "Merkez Bankası toplamda 4 ila 5 milyar dolar civarında müdahale yaptı. Her müdahalede de yukarı gitmeye devam etti. 13 oldu, 14 oldu, 15 oldu, 17 oldu. Merkez bankasının bu saatten sonra hiçbir müdahalesi işe yaramayacak. Sadece zaten dipte olan rezervlerini eritecektir. En son baktığımda swap hariç eksi 38.8 milyar dolardı. Bu müdahale sonrasında resmi olarak - 40 milyar dolara çıkmış bir rezervimiz olacak. Merkez Bankası müdahale ettikçe kırılganlık daha da artacak. Bu da doların yukarı yönlü daha hızlı gitmesine yol açacak. Ateşle oynuyorlar, ateşle oynadıkça da dengeleri bozmaya devam ediyorlar" diye konuştu.

DOLAR BU SAATEN SONRA 10 TL OLUR MU?

Dolar 10 TL olacak diyenlere net bir dille cevap veren Selçuk Geçer, "Merkez müdahalesi öncesinde dolar 17.14 TL'ye kadar yükseldi. Merkez Bankası baktı gidiyor dolar hemen müdahale etti. 16,30 TL'ye kadar geri çekildi. Ardından dolar yeniden 17 TL'ye yaklaştı. Yüzde 7.20 oranında bir değer kaybı var. Euro ise 20 TL'nin hemen kıyısına geldi. 1 euro 19.43'e kadar çıktı. gram Altın ise 1000 TL'ye çıktı. Peki yükseliş bitti mi? Hayır bitmedi arkadaşlar. Merkez Bankası müdahalesi sonrasında dolar 10 TL olacak 12 TL olacak diyenler var. Olmayacak! Merkez Bankası müdahale ederek ateşi söndüremez, aksine ateşi büyütür. Merkez kimin parasını harcıyor? Tamam elbette müdahale yapılabilir. Ama kimin parasıyla müdahale yapılıyor? 128 milyar doları erittin. İhtiyaç akçesini kullandın, onu da erittin. Borç aldın onu da erittin. Bariz bir borç yükü altındasın. Swaplar var sadece elinde. Onlar da çıkınca eksidesin. Swapları harcamak büyük bir risktir. Alelacele Türkiye'den kaçıyorlar. Bu da dolara olan ilgiyi artırıyor. Dolar böyle olunca yukarı gitmeye devam ediyor" ifadelerini kullandı. 

DOLARIN YÜKSELİŞİ DURUR MU? SELÇUK GEÇER: "DOLAR 20 TL KAÇIŞI YOK"

Naci Ağbal döneminde yapılan faiz artırımını hatırlatan Selçuk Geçer, şöyle konuştu:

"Bugün bütün dünya agresif bir şekilde faiz artırıyor. Biz yüzde 8.5'tan yüzde 19'a faizi artırırken sırf doları baskılamak için bu ülkeler bugünlere hazırlık yaptı. Bu faiz artırımına bizim bugün ihtiyacımız vardı. Berat Albayrak'ın son politikaları çok doğruydu. Ama ne yaptılar faizi yüzde 19'a çıkarttılar.  ABD Merkez Bankası ( FED) faizleri artıracağım, varlık alımını azaltacağım derken biz faiz indiriyoruz. İngiltere düğmeye bastı. FED dahil tüm dünyanın sıkı para politikasına geçeceğinin bir göstergesi oldu. Bazıları soruyor dolar 20 TL olacak mı? Evet olacak. Şu anda kaçışı yok. 

Dolar nasıl durur? Merkez Bankası başkanı gece yarısı görevden alınacak. Sonra da faiz artıracak birisi getirilecek. Sonra döviz biraz geri gelecek. Merkez Bankası değiştiği zaman dövizde kalmaya gerek yok. Sonrasında yanlış politikalarla yeniden dolar yükselir. Sonra yüksek enflasyon, yüksek faiz ve yüksek kurla karşı karşıya kalırız. "