Döviz başta dolar olmak üzere Türk lirası karşısında değerlenmeye devam ederken ekonomistlerden felaket senaryoları geliyor.

Ekonomist Selçuk Geçer, gazeteci Ali Tarakçı'nın YouTube kanalında piyasalardaki ve dövizdeki son durumu değerlendirdi.

Selçuk Geçer, "31 Aralık'a doğru ben doların 20 liranın üzerine gittiğini düşünüyorum" dedi.

Geçer söyle devam etti:

"  Merkez Bankası faizi yüzde 14'e çekti. Sabit tuttu diyelim. Enflasyon yukarıya doğru gitmeye devam ediyor. Senin negatif faiz ortamın da yükselmeye devam edecek. Merkez Bankası faizleri sabit tutsa da ekstra bir faiz indirimi gibi algılanacak piyasa tarafından. Şöyle somut bir örnek vereyim. Diyelim ki bugün yüzde 14 faiz. TÜİK'in ocak ayında açıkladığı enfllasyon yüzde 21.30. Aradaki fark 7.5 puana denk geliyor. Bunun üzerine CDS'si 500 puan koyacaksın." 
"GEÇMİŞ OLSUN..." DİYE TEHLİKEYE İŞARET ETTİ

Geçer, TÜİK'i kastederek "Yarın Aralık ayı enflasyonu açıklanacak. Ocak ayının 3'ünde..." diye sözlerini sürdürmesi sonrasında Tarakçı'nın, "aralık ayı enflasyonunun en az 10 puan fazla açıklanacağı iddia ediliyor" sözlerini yorumlayarak şöyle devam etti::

"Öyle bir şey olursa, yani yüzde 30'un üzerinde yani yüzde 32'lik bir enflasyona denk gelir. Ocakta öyle bir enflasyon oranı açıklanırsa geçmiş olsun. Ben yüzde 24-25 açıklanacak diye düşünüyorum. Yüzde 30 ile yüzde 35 arasında bir enflasyon açıklanırsa bu şu demek aradaki makas neredeyse 20 puana denk gelecek. 20 puanlık negatif ortamda doları bir anda 50 liranın üstüne atar. Bu devalüasyon sebebidir. Artık mantıktan çıktı iş. Şu anda 7 puanlık makas açıklığı var. TÜİK böyle bir durum açıklarsa bir anda ocak ayında insanlar dönüp Merkez Bankası'na bakacak. Merkez Bankası acilen faizleri artırmadığı zaman mecburen döviz yükselecek. Yerlinin dövize kaçışı hızlanacak, yabancı talep edecek, açığı olan firmalar döviz almak için uğraşacak. Bütün bunlar bir araya geldiği zaman kıt kaynak, çok talep hepsini bir araya getir. Dövizde fırlama görürsün. 20 konuşurken 30-35'i konuşursun, 30-35'i konuşurken bir bakarsın 45-50'yi konuşuyorsun."