Ekonomist Murat Muratoğlu bugünkü köşesinde, ''Arjantin'in batışı Türkiye'yi anımsattı!'' başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Muratoğlu yazısında, Arjantin ekonomisini iflasa sürükleyen mali politikalar ile bugün Türkiye'de uygulanan politikaları karşılaştırdı ve iki ülke arasında benzerlikler kurdu.

IMF tarihinde sahtekarlıkla suçlanan tek ülkenin Arjantin olduğunu hatırlatan Muratoğlu, Arjantinli yetkililerin ekonomik göstergeleri daha iyi göstermek için yalan söylediklerine değindi.

Murat Muratoğlu'nun yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

Türkiye en çok hangi ülkeye benziyor ekonomide? Hilafsız cevabım, Arjantin’e…

Arjantin Peso’su devamlı değer kaybeden bir para birimiydi… Nasıl salak bir akıl yönetime hakim olduysa gittiler, 1 Peso eşittir 1 Amerikan doları dediler.

İyi de güzel kardeşim senin enflasyonun yanı sıra cari açığın, bütçe açığın, tasarruf açığın var. Amerika ile senin ekonominin benzerliği ne? diye kimse sormadı.

IMF, tarihinde ilk defa bir ülkeyi sahtekârlıkla suçladı… O da Arjantin… IMF analistleri Arjantin’in enflasyon oranının yüzde 25 seviyelerinde olduğunu söylerken, Arjantin Hükümeti’nin açıkladığı verilere göre bu rakam yüzde 11 civarındaydı…

Nitekim Arjantin hükümetinin niyeti yalan dolan verilerle enflasyonu düşük tutmak ve para birimlerinin güçlü olduğunu göstermekti. Uyarıları dinlemedi, uyaranları hain ilan etti.


Bugün Türkiye'de uygulanan Kur Korumalı Mevduat da Türk Lirası'nı dolara sabitlemek değil mi? Hatta daha fazlası… Dolar  artmasa bile ödenecek bir faiz söz konusu

Bu işin dayanmayacağı ancak bir süre idare edebileceği sonrasında faturanın halka çıkacağı da o kadar aşikar ki… Herhangi bir iktisat öğrencisine sor anlatsın sana neden sürdürülemeyeceğini

Arjantin de bu duruma üç günde gelmedi. Onlar da bir zamanlar 'şahlanan' ekonomiye sahipti!

Krizi tetikleyen şartlar değil yönetim hatalarıydı… Kötü gidişatı her daim, 'Dış mihrakların bu oyununa gelmeyeceğiz' diyerek açıklamaya çalıştı. Düşünün artık bahanelerimiz bile aynı!

Dolar, peso karşısında önce 3 katına sonra 5 katına derken 10, 20, 50, 70 ve 100 katına çıktı. Bugün 1 dolar 109 peso civarı… Hiç oturup incelediler mi Arjantin hatayı nerede yaptı?