Dolar kurundaki belirsiz hareketler vatandaşın da kafasını karıştırdı. Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada'dan tavsiye niteliğinde sözler geldi.

Türkiye'nin en önemli ekonomistlerinden Atilla Yeşilada yaptığı açıklamada yatırım tavsiyesi vermiyorum  dese de "Ben şahsen dolar ve altının böyle durumlarda en güvenli liman olduğunu düşünüyorum" dedi.

Dolar kuru uzun bir süredir 6.00 TL psikolojik sınırın hemen altında geziniyor.  Tüm dünya piyasalarını etkileyen korona virüsünün etkisi, iç piyasada ise İdlib'te yaşanan gerginlikten sonra dolar kuru  5.9870 TL' ye kadar yükselirken bu seviyeyi aşmakta zorlandığı gözlemleniyor. 

BANKALARDAKİ DOLAR MEVDUATI ARTIYOR

Dolar kurunda yaşanan  bu son hareketler vatandaşın da kafasını karıştırmış durumda. Merkez Bankası tarafından açıklanan son rakamlara gore bankalardaki dolar mevduatı 30 milyon dolar daha artarak 66 milyar 614 milyon dolara yükselse de vatandaş dolar alımı satımı konusunda ne yapacağını tam olarak bilemiyor.

ATİLLA YEŞİLADA'DAN DOLAR UYARISI

Atilla Yeşilada son gelişmeler ışığında piyasaları değerlendirirken birtakım uyarılarda bulundu.

Türkiye'nin en çok takip edilen  ekonomistlerinden olan Atilla Yeşilada  YouTube kanalı için çekmiş olduğu "Piyasalarda büyük çalkantıya hazır mısınız" videosunda dövizdeki felâket senaryolarını sıraladı.

Yeşilada son gelişmelerden sonra dolar ve altın gibi yatırım araçlarına yönelmenin daha mantıklı olduğunu söylerken yatırım tavsiyesi vermediğinin altını çizdi.

Atilla Yeşilada konuyla ilgili şöyle konuştu:

"Uzmanların hesaplarına göre dolar kurunu baskılamak Merkez Bankası'na kamu bankalarına 30 milyar dolar rezerv transfer edildi ve bu para kayboldu. Bu sene bu oyunu oynamak çok zor olacak. Çünkü dış ticaret açığımız yükselmeye başladı. Ocak ayında toplam 10 milyar doların üzerinde dış ticaret açığı verdik. Yani devir daim makinesi çalışmıyor. Para dışarı akmaya başladı ve siz dolar kurunu korumaya çalışıyorsunuz. Bu oyun bir yerde patlak verecek nerede patlak verebilir. Bir idlib'de bir savaş ihtimali gerçekleşebilir. İkincisi Halkbank davası istinaf mahkemesine gönderildi. Oradan aleyhimize bir karar çıkarsa Halkbank davası bunun genelinde de ABD'den gelecek patırımlar Türkiye'de piyasaları ve arkasından reel ekonomiyi ciddi anlamda sarsabilir. Bir diğeri ise ABD ile İran'ın sorunları bgitmedi. Trump'ın azil soruşturması bu hafta biter. Arkasından Beyaz Saray'da İran'ı bitirmek için Türkiye'den yardım isteyecek. Biz de arada kalacağız. Bu durum yaptırım ihtimalini güçlendirebilir. Son olarak da bu sene dış ticaret açığını kapatmasını beklediğimiz Turizm sektörü çeşitli hastalıklar yüzünden umulandan daha kötü geçer. Dolayısıla dolar kurunu kontrol etmek zor olur.Tüm bunlar senaryolar
"DOLARDA KALMAYI TERCİH EDERİM"
Ben yatırım tavsiyesi vermiyorum aman piyasalar batacak kaçın şeklinde bir şey söylemiyorum sadece şuanda gördüğüöüz manzaranın benim kafamdaki gerçeği yansıtmadığını, tehlikenin daha yüksek olduğunu söylüyorum. Ben şahsen dolar ve altının  böyle ortamlarda en güvenli liman oldğunu düşünüp bir süre orda beklemeyi tercih ederim"