Ekonomist Atilla Yeşilada, dolar kurunun yeniden yükselmeye başlamasının ardından kritik yorumda bulundu. Yeşilada, haftayı 16 TL sınırında tamamlayan dolar kurunun durdurulamaması durumunda  AK Parti 'nin siyaset aranasından silineceğini belirtti.

SEÇİME GİDİLECEKSE DOLARI TUTMAK ŞART

Mesela Ekonomi yayınında konuşan Atilla Yeşilada, Türk lirasının gücü ve değerinin halkın gözünde ekonominin gücünü ölçmek için önemli bir araç olduğuna işaret etti. AK Parti iktidarı açısından 2022 son baharında yapılacak seçimin  2023'te yapılacak bir seçime göre çok daha mantıklı olacağını belirten Yeşilada, "Eğer seçime gidecekseniz kuru tutmak şart” dedi.

DOLAR KURUNU DURDURAMAZSA SİYASETTEN SİLİNİR

Erken seçim ihtimaline değinen Yeşilada, "Türk lirası değer kaybettiğinde vatandaşın ekonomiye güveni azalıyor ve bunun da siyasi iktidara olan cezası anketlere yansıyor. Kuru bu şekilde 2023 Haziran ayına kadar tutamazsın. Asıl sorulması gereken ekim ayına kadar tutabilir misiniz? Tutamazsınız. Ben iktidar için en korkutucu senaryoyu şu olarak görüyorum; Eğer TBMM erken seçim kararı alırsa ve ardından kur patlarsa, AKP 2001 öncesi pek çok siyasi partiye olduğu gibi siyasetten silinir" ifadelerini kullandı.

GELECEK ŞOKU BASKIMALAM ÇOK ZOR

Turizm gelirlerinin cari açık sorununu telafi etmesinin imkansız olduğunu söyleyen Yeşilada, “Önümüzdeki bir yılda 45 milyar dolar civarında cari açıktan bahsediyoruz. Önümüzdeki 12 ayda 160 milyar dolar tahmin edilen dış borcun bir kısmı da geri ödenecek. Net hata noksan kaleminden de para kaçabilir. Dolayısıyla böyle bir şoku baskılamak çok zor” dedi.

Yeşilada, şöyle devam etti: “EYT ve 3600 ek gösterge gibi sorunlar temmuzda çözülecek. Kamu çalışanlarına yine enflasyon üzerinde bir zam verilecek. Sözleşmeliler kadroya alınacak. Son olarak da üniversite öğrencilerine af gündeme gelebilir. Bu sorunları çözdükten sonra toplumda size duyulan takdir en fazla 3 ay sürer çünkü enflasyon yükselmeye devam ediyor. Devlet aklı karşılığını almak için 2-3 ay içinde seçime gitmek isteyecektir.”