Ekonomideki kriz hali, vatandaşı kredi ve kredi kartlarına mahkûm ediyor. Krizle birlikte geliri azalan, hayat pahalılığıyla boğuşan ve geçim sıkıntısına düşen milyonlar, çareyi faizli borçlarda, kredi ve kredi kartlarında arıyor. Netice ise; borcunu ödeyemediği için bankaların haciz tehdidindeki 3,9 milyon kişi oluyor!

VATANDAŞ, EKONOMİDEKİ SIKINTILARDAN ETKİLENİYOR

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, 2018 ve 2019’daki ekonomik sıkıntıların etkisinin hissedildiğini belirterek, “İşsiz stokumuz devam etmekte, kayıt dışı istihdamda 2019’da iki puanlık artış söz konusu. İşsizlik Sigortası Fonu’ndaki dengeler ilk kez 2019’da gider kalemindeki artışla bozuldu, bu hepimizi endişelendiriyor” dedi.

HACİZ KAPIDA!

Ücretli çalışanlar başta olmak üzere vatandaşların ekonomideki olumsuzluklardan etkilendiğini dile getiren Arslan, “Hazırladığımız rapora göre, yaklaşık 3 milyon 900 bin çalışan ihtiyaç kredisi ve kredi kartı borçları nedeniyle hacizlerle karşı karşıya” diye konuştu.

“HAZİNE BAKANI’YLA ‘ACİL ŞEKİLDE’ GÖRÜŞTÜK”

* Hem Hazine ve Maliye Bakanı’yla hem de Bankalar Birliği Başkanı ile bu konuyu geçtiğimiz hafta “acil şekilde” görüştüklerini açıklayan Arslan, “Çeşitli işverenlere sağlanan yeniden yapılandırma gibi bir kısım düzenlemelerin çalışanlar için de yapılmasını talep ettik. Bu sorunun çözümü konusunda da çaba sarf etmeye devam edeceğiz. Alacakların temizlenmesi öncelikle bankaların sorunu olmakla birlikte sadece bankalara bırakılmayacak kadar da önemli bir sorundur” dedi.

* 2018 ve 2019’daki ekonomik sıkıntıların etkisi hâlâ hissediliyor.

* İşsiz stokumuz devam etmekte.

* Kayıt dışı istihdamda 2 puanlık artış var.

* İşsizlik Sigortası Fonu’ndaki dengeler “ilk kez” 2019’da gider kalemindeki artışla bozuldu.

* 3 milyon 900 bin çalışan ihtiyaç kredisi ve kredi kartı borçları nedeniyle hacizlerle karşı karşıya.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, yaklaşık 3 milyon 900 bin çalışanın ihtiyaç kredisi ve kredi kartı borçları nedeniyle hacizlerle karşı karşıya olduğunu belirterek, işverenlere sağlanan yeniden yapılandırma gibi bir kısım düzenlemelerin çalışanlar için de yapılmasını talep etti.

Hak-iş Genel Başkanı Mahmut Arslan, yaptığı açıklamada, son dönemde ekonomik verilerdeki olumlu gidişe rağmen 2018 ve 2019’daki ekonomik sıkıntıların etkisinin hissedildiğini belirterek, “İşsiz stokumuz devam etmekte, kayıt dışı istihdamda 2019’da iki puanlık artış söz konusu. İşsizlik Sigortası Fonu’ndaki dengeler ilk kez 2019’da gider kalemindeki artışla bozuldu, bu hepimizi endişelendiriyor” dedi.

ÇALIŞANLARIN BORÇLARI YAPILANDIRILSIN

Ücretli çalışanlar başta olmak üzere vatandaşların ekonomideki olumsuzluklardan etkilediğini dile getiren Arslan, şunları kaydetti:

“Çalışanların hem ihtiyaç kredisi hem de kredi kartı borçlarındaki artış dikkat çekici düzeyde. Hazırladığımız rapora göre, yaklaşık 3 milyon 900 bin çalışan ihtiyaç kredisi ve kredi kartı borçları nedeniyle hacizlerle karşı karşıya. Hem Hazine ve Maliye Bakanımızla hem de Bankalar Birliği Başkanı ile bu konuyu geçtiğimiz hafta acil şekilde görüştük. Çeşitli işverenlere sağlanan yeniden yapılandırma gibi bir kısım düzenlemelerin çalışanlar için de yapılmasını talep ettik. Bu sorunun çözümü konusunda da çaba sarf etmeye devam edeceğiz.”

“ASGARİ ÖDEME TUZAĞINA DÜŞMEYİN”

Hak-İş’in ihtiyaç kredisi ve kredi kartı borçlularıyla ilgili hazırladığı raporda, alacakların temizlenmesinin öncelikle bankaların sorunu olmakla birlikte sadece bankalara bırakılmayacak kadar da önemli bir sorun olduğu vurgulandı.

Kaynak: Milli Gazete