Türkiye'de reel olarak ekonominin daraldığını belirten Ekonomist Atilla Yeşilada, birinci çeyrek milli gelir verileri üzerinden yaptığı değerlendirmede dikkat çeken analizlerde bulundu. "Ekonomide buz çağına girdik." tespitinde bulunan Yeşilada'ya göre bu süreç çok uzun sürecek yorumunda bulundu.

"Fabrikasını, makinesini yenilemeyen bir ekonomi nasıl büyür?" diye soran Yeşilada, Youtube kanalından paylaştığı videoda kişi başına gelirin reel olarak yüzde 4 civarında daraldığını belirtti.

Atilla Yeşilada, yazısında şunları ifade etti:

"Ekonomide buz çağına girdik. Ve çok uzun sürecek. Ekonomide birinci çeyrek milli gelir verileri açıklandı. Yıllık bazda yüzde 2.6 reel olarak daraldı ekonomi. Sizin geliriniz azaldı. Aslında sizin geliriniz daha da azaldı nüfus yüzde 1.5 arttı. Demek ki kişi başına gelir reel olarak yüzde 4 civarında daraldı. Dolar bazında ne kadar daraldı sormayın.

Yıllık bazda daraldık ancak gerçek ölçü çeyrekten çeyreğedir. Geçen yılın dördüncü çeyreğinden bu yılın birinci çeyreğine nasıl performans göstermiş ekonomi, ben bunu daha yakından takip ederim.

Yüzde 1.3 büyüme kaydetmişiz. Ankara'dan gelen 'teknik resesyondan çıktık' sözleri doğrudur.

Fakat ikinci çeyrekte yeniden resesyona giriyoruz.

İhracatta dünya şartları göz önüne alındığında fevkalade bir başarı göseriyoruz. İhracatın milli gelire bu kadar katkı yapmasının sebebi ithalat yapamıyoruz."

"BÜTÇEDE PARA KALMADI"

Ülkedeki büyümenin hormonlu olduğuna dikakti çeken Yeşilada, "Yarınımızı satmışız bugün büyümüşüz" şeklinde konuştu. Yeşilada'nın konuşmasının devamı şu şekilde:

"Büyümenin asıl kaynağı kamu harcamalarının pompalanması. Yüzde 7 olarak büyümüş. İnşaat çökmüş, tüketim daralmış, sabit sermaye yatırımları yok. Eksi yüzde 13. Sabit sermaye yatırımı yapmayan, fabrikasını, makinesini yenilemeyen bir ekonomi nasıl büyür? Aslında bu videoyu burada kapatmak lazım.

Yarınımızı satmışız bugün büyümüşüz. Ben buna hormonlu büyüme değilim. O günden bu yana bütçe harcamaları yavaşladı. Çünkü para kalmadı bütçede.

Son bir yılda enflasyon yüzde 18. Bu şartlar altında ekonominin büyümesi çok zor. Sayın Ekonomi Bakanı Albayrak enflasyonun tek haneye düşeceğini söylüyor. Bu gidişle düşer. Seçimlerden sonra kamu harcamaları kesilirse, maaş zamları düşürülür ve kamuya kadro alınmazsa talep daha da düşer, talep olmayınca fiyatlar daha da düşer.

Döviz kurunda istikrarsızlık devam ederse düşer enflasyon çünkü halkta para harcayacak güç kalmaz. Türkiye ekonomisinde 20 yıldır değişmeyen bir gerçek var. Ekonomi yüzde 4 büyümeden işsizlik düşmüyor. Türkiye bu yıl yüzde 1.3 daralacak. Bu sene için en iyimser tahmin binde 3 büyüme. Yani işsizlik artmaya devam edecek. Yıl sonuna kadar 1.-1.5 milyonu bulur. Para harcayacak insan sayısı azalacak, böyle devam ederse enflasyon tek haneye düşer. Başarı mıdır, değildir. Başarı ekonomi büyürken enflasyonu düşürmektir."