Bilindiği üzere   ABD merkez Bankası (Fed), tüm dünyanın merakla beklediği faiz kararını dün açıkladı.

Banka, beklentilere paralel olarak politika faizini yüzde 0-0,25 aralığında tutarken, mart ayında varlık alım programını sıfırlama ve faiz artışına başlama sinyali verdi.

Fed’in 16 Mart toplantısında ilk faiz artışını yapması ve bu yıl toplamda 4 kez faiz artırması bekleniyor.

Karar metninde faiz artışlarının yakında başlayacağı belirtilirken, bilançonun küçültülmesine yönelik operasyonun da sıkılaşmanın ardından geleceği ifade edildi.

Enflasyondaki artışın nedeni olarak pandemi ve ekonominin yeniden açılmasıyla bağlantılı arz ve talep dengesizliklerine işaret edilen metinde ayrıca, yeni varyantlar dahil olmak üzere ekonomik görünüm üzerinde risklerin devam ettiği vurgulandı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi politika faizinin sabit tutulacağı yönündeydi.

Karar oybirliği ile alındı.

REMZİ ÖZDEMİR'DEN DOLAR UYARISI

Remzi Özdemir ise iç piyasalarla ilgili dikkat çeken değerlendirmede bulundu. Gerekli önlemlerin alınmaması halinde yeniden 18 lira seviyesine ulaşabileceğini ifade eden Remzi Özdemir, 2022 yılının ilk 3 ayının zorlu bir sürece sahip olacağını ifade etti. Ayrıca hükümetten gelen yüzde 12 faiz sözünün de dolarizasyon için zemin hazırlayacağı vurgulandı. 

FED Başkanı Powell’ın açıklaması sonrasında dolarda görülecek yeni seyrin tehlikeli olabileceğini ifade eden uzmanlar, 2022 yılında da yükseliş beklemeye devam ediyor. Hem dolar hem de altın için küresel ekonomilerde görülen enflasyon riski ile birçok yeni siyasi gerilim olumsuz yönde etkilerini göstermeye devam ediyor.