Asya-Pasifik’teki 15 ülke dün dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşması olarak bilinen Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) anlaşmasını imzaladı. Çin, Japonya, Güney Kore, Yeni Zelanda, Avustralya, Endonezya ve Malezya’nın aralarında olduğu ülkeler 2,1 milyarlık nüfusa ve küresel gayri safi yurt içi hasılanın %30’una tekabül ediyor. Anlaşmayla Çin’in bölgedeki etkisi genişlerken ABD ve Avrupa dışarıda kalmış oldu. Singapur Başbakanı Loong, “8 yıl boyunca 46 müzakere ve 19 bakanlık düzeyinde görüşmelerin ardından bugünlere geldik” dedi.

Asya-Pasifik bölgesindeki 15 ülke, dün, dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşması olarak bilinen Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) anlaşmasını imzaladı. 2,1 milyarlık nüfusu kapsayan RCEP, küresel gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 30’una tekabül ediyor. Bu ticaret anlaşması, aynı zamanda Donald Trump’ın başkanlığı sırasında ABD’nin ağırlığının azalmasının ardından, Çin’in bölgedeki etkisini genişletme ve kurallarını belirleme yolu olarak da görülüyor. Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’nin (ASEAN) 37. Liderler Zirvesi kapsamında düzenlenen RCEP görüşmesinde, ASEAN üyeleri Brunei, Kamboçya, Endonezya, Laos, Malezya, Myanmar, Filipinler, Singapur, Tayland ve Vietnam ile birliğin diyalog ortaklarından Avustralya, Çin, Japonya, Güney Kore ve Yeni Zelanda liderleri, 8 yıl süren müzakerelerin ardından anlaşmaya vardı

Görüşmede konuşan Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong, RCEP anlaşmasını büyük bir dönüm noktası olarak niteleyerek, “8 yıl boyunca yapılan 46 müzakere ve 19 bakanlık düzeyinde görüşmelerin ardından bugünlere geldik. Bu süreçte yorulmadan çalışan ilgili ülkeler ve bakanların çabalarına çok minnettarım” dedi. Malezya Uluslararası Ticaret Bakanı Muhammed Azmin Ali ise RCEP’in kan, ter ve gözyaşıyla örülmüş sekiz yıl süren pazarlıkların sonucu varılmış bir anlaşma olduğunu belirterek, bölgede yeni bir dönemin başlayacağını söyledi.

Kaynak: yenisafak.com