Dün kömür var denilen yerde  bugün doğalgaz var deniliyor?

Tekirdağ’da yapılması planlanan kömürlü termik santral projesi iptal edildi. Enerji Bakanı Dönmez de bir gün sonra projenin yapılacağı bölgede doğalgaz keşfedildiğini duyurması dikkat çekti.

Sözcü'den Taylan Büyükşahin'in haberine göre, ​​Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Trakya Bölgesi'nde doğalgaz bulunduğunu açıkladı. “İstanbul Batı Çeltik ve Tekirdağ Kapaklı sahalarında doğalgaz keşfedildi” diyen Dönmez, keşfin büyük miktarlı olmadığını, pazartesi günü sahayı incelemeye gideceklerini belirtti. Dönmez'in dünkü açıklamalarından bir gün önce ise doğalgaz keşfinin yapıldığı Kapaklı İlçesi'nin de içinde bulunduğu kömürlü termik santral projesinin iptal edildiği duyurulmuştu. Seçim öncesi doğalgaz keşfinin duyurulması ve bunun santral projesinin iptal edilmesinin hemen ardından açıklanması, kamuoyunda “Seçim yatırımı mı yapılıyor” sorularının akla gelmesi normaldi.

“PETROL DE OLABİLİR”

Bir televizyon kanalında gündeme dair soruları yanıtlayan Dönmez, yeni keşiflerin de olabileceğine dikkat çekerek, Tuz Gölü'nün altında petrol ve doğalgaz bulunabileceğini kaydetti. Dönmez, “Tuz Gölü büyük bir denizin küçülerek tuzun yoğunlaşıp çökmesiyle oluştu. Tuz tabakası üstte kalacağı için altında organik varlıkların da çökmesi gerekir. Organik varlık demek doğalgaz ve petrol demektir. Dolayısıyla Tuz Gölü'nün altında doğalgaz ve petrol olması gerekir” diye konuştu.

Fatih Dönmez

Kömür kullanımından da vazgeçmeyeceklerinin altını çizen Dönmez, bu konuda da istihdam müjdesi verdi. Soma'da devam eden sözleşme kapsamında 2 bin 400 işçinin bulunduğunu ve sözleşmenin sonuna doğru gelindiğini ifade eden Dönmez, şöyle konuştu:

İSTİHDAM MÜJDESİ

“Orada yereldeki insanlarımız ‘Biz ne olacağız, bundan sonra devam edecek mi?' diye sık sık soru soruyor. Geçen hafta Sayın Cumhurbaşkanımız açıkladı. Bu 2 bin 400 işçiyi aynı şartlarda Türkiye Kömür İşletmeleri'ne ait bir şirkete devralacağız ve hemen bitişiğindeki sahada istihdam edilmiş olacaklar ve üretim de devam edecek. Bu konuda herhangi bir endişeye gerek yok. En geç 2 ay içinde bu geçiş işlemlerinin hepsini tamamlamış olacağız.”

Ayrıca Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) nezdinde de işçi alım sürecini başlattıklarını belirten Dönmez, “Mart'ın 3'ü, 4'ü gibi kura çekmek suretiyle bu bin 500 işçinin ilk partisi olan bin kişiyi almış olacağız” ifadelerini kullandı.

Trakyalı kadınlar, kömürlü termik santral projesine en başından bu yana karşı çıktı. Tepkilerini ise yaptıkları eylemlerle dile getirme cesaretinde bulundular.

Ormanlar ve tarım arazileri kurtuldu

Tekirdağ'ın Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerinde projelendirilen Çerkezköy Termik Santrali projesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından iptal edildi. 500 dekarlık meşe ormanının üzerine kurulacak santral için 6 bin 760 hektarlık tarım ve orman arazisinden de kömür çıkarılacaktı. Yılda 7.1 milyon ton kömürün yakılmasının planlandığı santralden 2.1 milyon ton da atık çıkacaktı. Projeyi en başından bu yana takip eden TEMA Vakfı, çevreye ve insanlara verilecek zararlar konusunda bölge halkıyla birlikte kamuoyunu uyarıyordu.

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Termik santral Türkiye'nin gıdasını üreten Trakya'nın tüm tarım alanlarını ve ormanlarını tehlikeye atıyordu. TEMA Vakfı olarak başlattığımız ‘Kömür Üzer' ve ‘Kömür Etme' adlı kampanyalar ile kömürlü termik santrallerin ve kömür madenciliğinin tarım alanlarına verdiği zarara dikkat çekmek için Trakya ile birlikte yurt genelinde çalışmalar yapıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.