128 milyar dolar döviz rezervini eriten Merkez Bankası şimdi de altın satışlarına yüklendi. Dünya Altın Konseyi verilerine göre, TCMB ilk çeyrekte en fazla altın satışı gerçekleştiren Merkez Bankası oldu.TCMB'nin swaplar dahil net döviz rezervleri ise ilk çeyrekte 3,5 milyar dolar azaldı.

Döviz rezervlerini eksiye düşüren Merkez Bankası, altın satışlarında ilk sıraya yerleşti. Dünya Altın Konseyi'nin ilk çeyrek piyasa raporuna göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ilk çeyrekte en fazla altın satışı yapan merkez bankası oldu.

31 TON SATIŞ YAPILDI

Raporda TCMB'nin altın rezervlerinin 2021'in ilk çeyreğinde 31,5 ton azalarak 512,5 tona düştüğü belirtildi, art arda üç çeyrektir net satıcı konumunda bulunduğu da vurgulandı. Filipinler ise 24,9 ton altın satışıyla ikinci sırada, üçüncü sıra ise 6,7 ton satışla Birleşik Arap Emirlikleri bulunuyor.

Rapora göre, Türkiye'de külçe altın, gram altın, çeyrek altın ve cumhuriyet altınına olan talep 2021'in ilk çeyreğinde geçen senenin aynı dönemine göre 23,3 ton artarak 44,3 ton olarak gerçekleşti.

DÖVİZ REZERVLERİ YİNE AZALDI

TCMB’nin swaplar dahil net döviz rezervleri ise ilk çeyrekte 3,5 milyar dolar azaldı, dolar cinsinden altın rezervi 43,5 milyar dolardan 38,9 milyar dolara geriledi. Altın fiyatları ise ilk çeyrekte yüzde 10'dan fazla düşüşle ons başına 1,898 dolardan 1,707 dolara düştü.

NE OLMUŞTU?

Muhalefet Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da harcandığını kabul ettiği Merkez Bankası'nın rezervlerinin akıbetinin detaylarına ulaşmak için aylardır çağrılarda bulunuyor.

Muhalefet partileri, Merkez Bankası'nın kime, ne kadar ve hangi kurdan sattığı bilinmeyen 128 milyar dolarlık rezerv satışının araştırılması için Meclis tarafından komisyon kurulması istenmişti.

128 milyar dolarlık döviz rezervinin kimlere, hangi kurdan ve ne amaçla satıldığının araştırılması talep edilmişti.

16 Nisan'da da yeni Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, muhalefetin sık sık gündeme getirdiği 128 milyar doların akıbeti ile ilgili ilk kez konuşmuştu.

Kavcıoğlu, döviz alım-satımlarının koordinasyon içerisinde yapılabilmesi için Şubat 2017'de Hazine Müsteşarlığı ile protokol imzaladıklarını bildirerek "Bilanço varlık yükümlülük denkliği açısından bakıldığında, ortada kaybolmuş bir varlıktan bahsetmek mümkün değildir" açıklaması yapmıştı.

Kaynak: Karar