Dolar uzmanı Remzi Özdemir, Rusya’nın Ukrayna işgali sonrası Avrupa’nın birçok ülkesinde mülklerine ve paralarına el konulan Rus oligarklarla ilgili dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. Remzi Özdemir, “Türkiye'de olmayanlar gelse bile bize ne sağlayacak? Üretim mi yapacak? Kendi ürününü satmak isteyecek. Türkiye'nin ihtiyacı üretim yapacak şirketlerin ülkemize gelip fabrika açması hayal. Bu nedenle bu saçma sapan fantastik hikâyelerle insanları kandırmanın bir alemi yok. Biraz gerçekçi olalım.” dedi.

Rusya'ya uygulanan ambargolar Türkiye için pek de fırsat oluşturamayacağını belirten Remzi Özdemir, “Yakın bir sürede Batı'nın ambargoya katılmamız konusunda baskısını daha net hissedeceğiz. Hani Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir sözü var ya "taraf olmayan bertaraf olur" işte onu bize dayatabilirler. Türkiye o gün tarafını seçmek zorunda kalabilir. Ya Rusya, ya dünya!” diye yazdı.

Remzi Özdemir’in yazısı şöyle:

“AKP ve yandaş medyanın genel bir politikası;

Her krizin bir fırsata çevrilebileceği ve bunun Türkiye'nin lehine olacağı.

Daha AKP'nin ilk yıllarında bunu gördük. Irak savaşında ABD'nin Türkiye'ye muhtaç olduğunu bu nedenle en az 15 milyar liralık parasal destek vermesi gerektiği söylenildi. Pazarlıklar yapıldı ve medya bunu öyle şişirdi ki o dönem… 15 milyar dolar gelecek diye döviz bile düştü.

Sonra ABD bize sadece 1 milyar liralık faizsiz kredi teklif etti. Onu da 4 dilimde ödemeyi…

Bu bir alışkanlık.

Sürekli krizin bizim lehimize olacağını yaymak artık bir politika. Ancak nedense hiçbir zaman gerçekleşmeyen bir politika.

En son bomba, bütün dünyada paralarına ve mülklerine el konulan Rus oligarklar.

Bunların yaklaşık 60 milyar lirasının Türkiye'ye gelebileceği yazılıyor.

Hatta öyle ki, Ertuğrul Özkök banka adı vererek 1200 hesap açılışını bile söyledi.

Oysa bu bankada evet 1200 Rus hesabı var ama bu rakam bugüne kadar toplamı. Yani Türkiye'de yaşayan binlerce Rus, doğal olarak hesap açmış. Yani öyle zengin oligarklar değil.

Gelelim sorunun yanıtına, yani Rus oligarklar Türkiye'ye paralarını getirecek mi?

Bu soruya soru ile yanıt vermek istiyorum: Rus oligarklarının parası mı kaldı?

Avrupa daha onlar kıpırdamadan gırtlaklarına bastı ve evini, malını mülkünü, bankadaki parasını bloke etti.

En son açık denizlerdeki milyarlık yata dahi el koydular.

Dünya savaşında bile tarafsız kalan İsviçre bile artık tarafını seçti ve Rusların kendi bankalarındaki paralarına el koydu.

Bu zengin Rusların ortada kaçırdıkları bir para yok. Olsa olsa geçimlerini birkaç yıl idare edebilecek bir para vardır ellerinde. Onu da getirse ne olur getirmese ne olur.

Varsayalım Londra veya İsviçre'deki parayı bankalardan kurtardılar. Bu paranın 1 milyarını bile nasıl Türkiye'ye getirecek? Uluslararası para transfer sistemini kullanamayacağına göre gemi ile mi getirecek?

Amerika'nın Demon-Ocracy-info sitesinin yaptığı bir çalışmaya göre, en büyük kâğıt para 100 dolar olduğundan 1 milyar dolar yaklaşık 60 metre karelik bir evin üçte ikisini kapsıyor. Yani 40 metrekare…

Bu parayı hangi bankadan çekip, nerede depolayıp Türkiye'ye hangi araçla getirecek?

Gemiyle mi yoksa uçakla mı? Sadece 1 milyar için bile büyük transfer gerekiyor. Yani sistemin dışına büyük para çıkartmak imkânsız.

Dediğim gibi kıyıda bucakta saklı olan para, özel uçaklarla gelse bile bunun toplamı 2 milyar doları geçmez.

Gelelim bir başka fırsat haberine.

O da Rusya'dan çıkan Amerikalı şirketlerin Türkiye'ye gelmesi konusuna.

İyi de don firması Victoria Secret'ten tutun da köfteci McDonald's'a kadar bütün Amerikalı firmalar zaten Türkiye'de faaliyet gösteriyor.

Türkiye'de olmayanlar gelse bile bize ne sağlayacak? Üretim mi yapacak?

Kendi ürününü satmak isteyecek.

Türkiye'nin ihtiyacı üretim yapacak şirketlerin ülkemize gelip fabrika açması hayal.

Bu nedenle bu saçma sapan fantastik hikâyelerle insanları kandırmanın bir alemi yok.

Biraz gerçekçi olalım.

Rusya'ya uygulanan ambargolar Türkiye için pek de fırsat yaratmayacaktır. Yakın bir sürede Batı'nın ambargoya katılmamız konusunda baskısını daha net hissedeceğiz.

Hani Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir sözü var ya "taraf olmayan bertaraf olur" işte onu bize dayatabilirler.

Türkiye o gün tarafını seçmek zorunda kalabilir.

Ya Rusya, ya dünya!”