Dünya gazetesinden Şebnem Turhan’ın haberine göre Türkiye Cumhuriyet  Merkez Bankası'nın (TCMB) dolar kurunu  sabity tutmak için ne kadar satış yaptığı belli oldu.

AK Parti  hükümeti tarafından bankacılık sistemine sokulan kur korumalı mevduat sistemi dolar kurunu sabit tutmakta yeterince başarılı olamadı. Dolar kuru haftalardır geçmekte zorlandığı 15 TL barajını aşarak 15.40 TL seviyesine kadar yükseldi. Peki ama Merkez Bankası dolar kurunu tutmak için ne kadarlık bir satış yaptı.

Bilindiği üzere Merkez Bankası daha önceki aylarda dolar kurunu tutmak için kamu bankaları aracılığıyla piyasaya dolar sürmüştü. Doları dengede tutmak için yapılan müdahale amaçlı döviz satışları resmi makamlarca açıklanmasa da  bunun için  harcanan paranın 128 milyar olduğu öne sürülmüştü.  Daha sonraki aylarda da dolar kurunu dengede  tutmak için bu satışların devam ettiği iddia edilirken ne kadar para harcandığıyla ilgili Dünya’dan Şebnem Turhan bir haber yayınladı. 

24 MİLYAR DOLAR SATIŞ YAPILDI

Ekonomist Haluk Bürümcekçi’nin son yaptığı hesaplamaları okuyucularına aktaran Şebnem Turhan’ın haberinde bu paranın 24 milyar dolara kadar ulaştığı aktarıldı. Habere göre tıpkı 2019 Mart ayında başlayan ve 128 milyar dolara kadar ulaşan rezerv erimesinin devamında bu yılın ilk çeyreğinde de 24 milyar dolar müdahale amaçlı satış yapıldı.